Kad Latvijā sāksies pavasara sējas darbi?

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Augkopības nodaļas vadītājs agronoms Oskars Balodis informē, ka, neraugoties uz pēdējo dienu vēso laiku, kopumā šogad laika apstākļi bijuši pietiekami labi, lai ātrāk nekā citus gadus varētu uzsākt vasarāju sēju, līdz ar to masveida sējas darbi sāksies jau nākamnedēļ.

"Tajās vietās, kur ir vieglākas augsnes, pamatā Zemgalē un Kurzemē, zeme jau ir apžuvusi un pirmās saimniecības sēju sākušas jau šonedēļ. Masveidīgāk sējas darbi, visticamāk, tiks sākti nākamnedēļ, kad gaidāms silts un saulains laiks," sacīja Balodis.

Viņš arī norādīja, ka Latgalē un daudzviet Vidzemē zeme vēl mitra, tādēļ tur sējas darbi, visticamāk, sāksies aprīļa vidū. Kā pirmie šajā sezonā tiks sēti vasaras kvieši un pupas, bet nedaudz vēlāk sekos arī vasaras miežu un vasaras rapša sēja.

Kā ziņots, šajā ziemā nepastāvīgo laika apstākļu dēļ Latvijā stipri cietuši ziemāji, un iespējams, ka līdz ar vasarāju sēju Zemgalē nāksies pārsēt līdz pat 80% no graudaugu sējumiem. Vērtējot ziemāju stāvokli Latvijas reģionos, LLKC eksperti secinājuši, ka nosacīti labāk tie pārziemojuši Kurzemē, mazāk postījumu ir arī Latgalē. Savukārt Vidzemē situāciju vērtē kā normālu, jo šeit tradicionāli ir bargāki ziemošanas apstākļi un daļa ziemāju tiek pārsēti ik gadu.

Avots: www.farming.lv