Nozīmīgāko eļļas kultūru raža Krievijā saruks par 4 % - FAS USDA

Nozīmīgāko eļļas kultūru (saulgriežu, sojas un rapša) kopraža Krievijā nākamajā sezonā saruks līdz 13,1 milj.t, kas ir par 4 % mazāk salīdzinājumā ar iepriekšējās sezonas rekordrādītāju, prognozē ASV Lauksaimniecības ministrijas ārvalstu lauksaimniecības dienesta (FAS USDA) speciālisti. Šo trīs eļļas kultūru sējumu platības aizņems 10,1 milj.ha.

Pieaugot vasarāju kultūru sējumu platībām un samazinoties cenām salīdzinājumā ar pagājušo gadu, kā arī kļūstot dārgākai importētajai sēklai, saulgriežu sējumu platības saruks par 2 % līdz 7,1 milj.ha, bet bruto raža samazināsies līdz 9,5 milj.t (-10 % salīdzinājumā ar pašreizējo sezonu).

Sojas pupu bruto raža būtiski pārsniegs pagājušās sezonas rādītāju. Atgādināsim, ka šīs kultūras raža pagājušajā sezonā Tālajos Austrumos stipri cieta no plūdiem. Pēc Fas USDA ekspertu prognozēm, ar soju tiks apsēti 1,65 milj.ha. Sojas raža pieaugs līdz 2,1 milj.t (+ 28 %), ne tikai, pateicoties ražas pieaugumam Tālajos Austrumos, bet arī Krievijas Centrālajam federālajam apgabalam.

Rapša raža nedaudz pieaugs saistībā ar vasaras rapša sējumu platību palielināšanu un sasniegs 1,45 milj.t (+ 4 %).

Saulgriežu eksports 2014/15. sezonā tiek prognozēts 150 tūkst.t līmenī, sojas - 250 tūkst.t līmenī, rapša - 200 tūkst.t līmenī.

Avots: zol