Platību maksājumu avansam jāpiesakās līdz 1. maijam

Man šoziem izsala ziemas kviešu un ziemas rapša sējumi. Pavasarī lauki ar steigu jāpārsēj. Pietrūkst naudas sēklai un degvielai, ar iekrājumiem nepietiek. Dzirdēju, ka LAD platību maksājumus šogad maksās avansā no 1. maija. Kādi dokumenti un kad jāiesniedz? 
ALDIS DOBELES NOVADĀ

Lai šopavasar atbalstītu lauksaimniekus, kuriem ziema nodarījusi lielus postījumus un vajadzīga nauda sējumu pārsēšanai, ir nolemts atsevišķus avansa maksājumus izmaksāt ātrāk.

Ātrāk izmaksās pārejas posma valsts atbalsta (PPVA) atdalīto maksājumu par platībām un atdalīto PPVA par laukaugu platībām avansu 50% apmērā. Parasti to izmaksā jūlijā, bet šogad - maija mēnesī līdz 1. jūnijam. (Jāpiebilst, ka tautā tos sauc par vēsturiskajiem maksājumiem, jo maksā tiem, kuri tos saņēma 2006. un 2009. gadā.)

Lai avansu saņemtu jau maijā, lauksaimniekiem līdz 1. maijam jāiesniedz platību maksājumu pieteikums. Šajā gadījumā to var iesniegt tikai LAD elektroniskajā pieteikšanās sistēmā (EPS), lai varētu ātri izskatīt un sākt avansu izmaksas. Nekāda papildu informācija vai iesniegums klientiem nav jāsniedz.

Ko darīt lauksaimniekiem, kuri nelieto elektronisko pieteikšanās sistēmu un mājās nav datora un interneta? Jādodas uz LAD reģionālo lauksaimniecības pārvaldi un jānoslēdz līgums par elektroniskās pieteikšanās sistēmas lietošanu. LAD jums piešķirs lietotāja vārdu un uz jūsu e-pasta adresi triju darbadienu laikā nosūtīs paroli. Izmantojot lietotāja vārdu un paroli, varēsiet ieiet sistēmā un uzrakstīt pieteikumu. Ja mājās nav datora ar interneta pieslēgumu, varat izmantot internetu, piemēram, pagasta bibliotēkā vai citur. Ja pašam ir grūti uzrakstīt pieteikumu elektroniski, jālūdz palīdzība zinošākam cilvēkam vai otrreiz jādodas uz LAD reģionālo lauksaimniecības pārvaldi, kur palīdzēs to izdarīt.

Atgādinām, ka vienoto platību maksājumu LAD šogad izmaksās parastajos termiņos: avansu 50% apmērā - novembrī vai decembrī, bet atlikušo daļu - nākamā gada martā vai aprīlī (atbilstīgi likumam tas jāizmaksā līdz nākamā gada 30. jūnijam). Neskaidrību gadījumā zvaniet uz LAD Klientu daļas tālruņiem 67095000, 67027693.

Avots: www.la.lv