Francijā pilnībā aizliedz audzēt ģenētiski modificētu kukurūzu

Francijā pirmdien tika galīgi aizliegta ģenētiski modificētas kukurūzas audzēšana, kad augstākā tiesa un parlamenta augšpalāta Senāts apstiprināja jau pastāvošu aizliegumu.

Kreisi noskaņotu senatoru grupa, kurā bija valdošās Sociālistiskās partijas, Zaļo partijas un Komunistiskās partijas biedri, apstiprināja likumu par ASV firmas «Monsanto» ražotas ģenētiski modificētās kukurūzas MON810 aizliegumu, kuru jau bija pieņēmusi parlamenta apakšpalāta.

Savukārt Francijas augstākā tiesa Valsts padome noraidīja kukurūzas ražotāju pieprasījumu atcelt MON810 aizliegumu.

Valsts padome paziņoja, ka Kukurūzas audzētāju ģenerālasociācijai (AGPM) nav izdevies pierādīt, ka šā aizlieguma rezultātā tai draud drīza ekonomiska krīze, un uzsvēra, ka tikai neliela daļa kukurūzas Francijā tiek audzēta no ģenētiski modificētām sēklām.

AGPM paziņoja, ka pirmdienas lēmumi tai «nav pārsteigums», jo Francijā jau divreiz tikuši noteikti ģenētiski modificētu lauksaimniecības kultūru audzēšanas pagaidu aizliegumi - 2011. un 2013. gadā.

Francijas Lauksaimniecības ministrija martā aizliedza MON810, kas ir vienīgā pret kukaiņiem rezistentā ģenētiski modificētā kukurūza, kuru atļauts audzēt Eiropas Savienībā (ES).

ES pašlaik pārskata MON810 audzēšanas atļauju, bet dalībvalstīm ir tiesības aizliegt ģenētiski modificētas kultūras neatkarīgi no ES lēmumiem.

Francija mēģina panākt, lai ES turpmāk nepieņemtu lēmumus par ģenētiski modificētām kultūrām un šādu kultūru audzēšana varētu tikt atļauta tikai valstu līmenī.

Avots: www.tvnet.lv