VAAD: rapša un graudaugu sējumos aktivizējas kaitēkļi

Patlaban dīgstošos vasarāju graudaugu un rapša sējumus Kurzemē, Zemgalē un Latvijas centrālajā daļā sāk apdraudēt spradži, savukārt rapša sējumus sākuši postīt krustziežu spīduļi, liecina informācija Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) mājaslapā.

Pirmie kaitēkļi - spradži - vasaras kviešos, vasaras miežos un vasaras rapša sējumos konstatēti, sākot ar 24.aprīli.

Tāpat aprīļa pēdējā nedēļā un maija sākumā Kurzemē un Zemgalē bija vērojama nozīmīga krustziežu spīduļu aktivizēšanās. Optimāla gaisa temperatūra spīduļu izlidošanai no ziemošanas vietām ir plus 12 grādi, līdz ar to VAAD prognozē, ka nedēļas nogalē saulainos laika apstākļos krustziežu spīduļu izplatība pieaugs arī pārējā Latvijas teritorijā.

Kā norāda VAAD, lauksaimniekiem vajadzētu rūpīgi aplūkot sējumus, lai savlaicīgi lemtu par kaitēkļu ierobežošanas pasākumu nepieciešamību.

Krustziežu spīduļu un spradžu dēļ rapša raža var samazināties līdz 1,5 tonnu apjomam no hektāra ierasto vidēji divu tonnu vietā,

Kā ziņots, šajā ziemā nepastāvīgo laika apstākļu dēļ Latvijā stipri cieta ziemāji un līdz ar vasarāju sēju Zemgalē vien nācās pārsēt līdz pat 80% no graudaugu sējumiem. Pārsēšanas darbus, kuru izmaksas ir apmēram 100 eiro uz vienu hektāru, zemnieki veica par saviem līdzekļiem, nerēķinoties ar kompensācijām no valsts vai ES fondiem.

Latvijā 2013.gada sezonā graudu kopējā raža bija 1,9 miljoni tonnu, nesasniedzot 2012.gada sezonas visu laiku rekordu - 2,1 miljonu tonnu. Ar graudaugiem tika apsēti 583 900 hektāru, kas ir par 1,6% vairāk nekā 2012.gadā. Nelabvēlīgu klimatisko apstākļu ietekmē graudaugu vidējā ražība gan samazinājusies no 37 centneriem no hektāra 2012.gadā līdz 33,4 centneriem 2013.gadā.

Avots: www.delfi.lv