Sagaidāms lauksaimniecības kaitēkļiem bagāts gads

Kaut arī kultūraugiem sakarā ar kailsalu ziema bija barga, kaitēkļi varētu būt pārziemojuši labi, informē Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centrā.

Ir vairāki priekšnosacījumi, lai šis gads veidotos par kukaiņu uzbrukumiem bagātu gadu. Pagājušā gada garais rudens veicināja kukaiņu sagatavošanos ziemošanai, kā arī viņiem īsā un maigā ziema varētu būt nodrošinājusi sekmīgu pārziemošanu. Liela daļa kukaiņu ziemošanas vietās ir gatavi izturēt -30 līdz -35 grādu salu un šīs ziemas kailsals ar -22 grādiem kukaiņiem netraucēja, norāda eksperti.

"Diemžēl, jau tagad ir skaidrs, ka augkopības saimniecībām šī sezona ir sākusies īpaši nelabvēlīgi. Bija jāpārsēj lielākā daļa ziemāju, tad uznāca sausums, kas vasarāju dīgstiem neļāva izspraukties cauri stingrajai augsnes garozai. Tad sekoja aukstums, kurā apsala gan ziemāji, gan vasarāji. Savukārt kaitēkļiem, kas ziemo zem koku mizas vai izdēto oliņu veidā, kailsals netraucēja," bilst Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja asoc.prof., Dr.oec. Ingūna Gulbe.

Viņa norāda, ka zemniekiem tagad atliek nezaudēt modrību un sekot līdzi situācijai uz lauka, jo preventīvi pret kukaiņiem neko darīt nevar.

Avots: www.delfi.lv