ES valstīs šogad, iespējams, gaidāma lielākā kviešu raža pēdējo sešu gadu laikā

Eiropas Savienība, kas izaudzē 20 % no kviešu kopapjoma pasaulē, 2014/15. mārketinga gadā, kas sāksies 1. jūlijā, var novākt lielāko kviešu ražu pēdējo sešu gadu laikā. Šādu prognozi pauduši aģentūras Bloomberg aptaujātie analītiķi.

Visas 28 Eiropas Savienības valstis kopumā var iegūt 145,9 milj.t lielu kviešu ražu, uzskata eksperti. Tas ir vairāk nekā prognozē Eiropas Komisija - 144,98 milj.t (tai skaitā mīksto kviešu raža, pēc EK aplēsēm, sasniegs 137,5 milj.t).

Francijā un Vācijā, kas ir lielākās kviešu ražotājvalstis Eiropas Savienībā, būtiski ražas apjoms nemainīsies, savukārt Lielbritānijā tas var pieaugt par ceturtdaļu salīdzinājumā ar neražīgo 2013. gadu, sasniedzot 15,07 milj.t, prognozē Vācijas tirdzniecības nama Alfred c. Toepfer International eksperti.

Kviešu ražas pieaugums Eiropā sekmēs kviešu krājumu pieaugumu pasaulē un cenu samazināšanos. Pēc ekonomistu domām, nākotnes darījumu līgumu vērtība Parīzes biržā MATIF līdz gada beigām var sarukt par 15 %, sasniedzot 162 EUR/t.

Kopš aprīļa, kad kviešu vērtība pieauga līdz 4 mēnešu maksimumam Ukrainas krīzes ietekmē, kotācijas samazinājušās par 9,1 %.

Avots: grainboard