Rumānijā šogad gaidāma bagātīga kviešu raža

Rumānijā šogad gaidāma bagātīga kviešu raža. Pagājušajā gadā šīs kultūras raža Rumānijā sasniedza aptuveni 7,4 milj.t, kas ir otrs augstākais rādītājs pēdējo 40 gadu laikā. Turklāt, pateicoties bagātīgajai ražai, Rumānijai izdevās kļūt par vienu no galvenajiem kviešu piegādātājiem Ēģiptei, tādējādi radot nopietnu konkurenci Krievijai.

Lai arī šogad lielā nokrišņu daudzuma dēļ kviešu ražība Rumānijā ir mazinājusies, lielākā daļa ražas atbildīs pārtikas graudu kvalitātes prasībām, prognozē Rumānijas Lauksaimnieku līga (LAPAR). Vidējais mitruma daudzums kviešos, visticamāk, būs 12,5 - 13 %, kas atbilst Ēgiptes valdības noteiktajām importējamo kviešu kvalitātes prasībām.

Kviešu kulšana Rumānijā sāksies šonedēļ. Pēc lauksaimnieku prognozēm, vairumā reģionu raža būs aptuveni pagājušā gada līmenī. Izņēmums - valsts dienvidi, kur gaidāma ražības samazināšanās. Saskaņā ar kompānijas Toepfer prognozēm, šogad Rumānijā tiks novākta 8,3 milj.t liela kviešu raža, kas ir par 3,4 % vairāk salīdzinājumā ar pagājušo gadu.

Jāpiebilst, ka lielais ražas apjoms un augstā kviešu graudu kvalitāte šinī sezonā, tai skaitā Austrumeiropā, kā arī augstais pieprasījums pasaulē, ļāva Eiropas eksportētājiem uzstādīt rekordu kviešu eksporta jomā. Pēc ASV Lauksaimniecības ministrijas prognozēm, ES šosezon kopumā eksportēs 30 milj.t kviešu, kas ir par 33 % vairāk nekā 2012/13. sezonā.

Avots: zol