Lietuvā izgāzies referendums par aizliegumu pārdot zemi ārzemniekiem

Svētdien, 29. jūnijā notiekošais referendums par aizliegumu pārdot Lietuvas zemi ārzemniekiem, cietis fiasko - uz to ieradušies vien 14,97% balsstiesīgo vēlētāju, tādēļ referendums tiek uzskatīts par nenotikušu.

"Delfi.lt", atsaucoties uz Lietuvas Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdi Zenoni Vaiganskausku vēsta, ka "par" Lietuvas konstitūcijas izmaiņām, kas aizliegtu zemes pārdošanu ārzemniekiem, nobalsojuši pat mazāk iedzīvotāji, nekā iepriekš atbalstījuši referenduma rīkošanu.

Referendumā piedalījušies vien 268 920 vēlētāji, no kuriem 70,78% balsojuši par aizlieguma noteikšanu.
Referenduma iniciatīvas grupas koordinators Juljus Panka referenduma fiasko komentējis, paziņojot, ka to panākušas valsts varas iestādes. "Referendums skaitās nenoticis, jo vasaras vidus nav pats labvēlīgākais laiks referendumam," izteicies Panka.

Tikmēr lietuviešu politikas eksperti atzīmējuši, ka liela daļa Lietuvas iedzīvotāju apzināti boikotējuši referendumu, tādējādi izrādot savu attieksmi gan pret nekorekti formulētajiem jautājumiem, gan pret nekonstruktīvo diskusiju par jauna aizlieguma nepieciešamību.

Lietuvā, līdzīgi kā Latvijā, šogad beidzas savulaik noteiktie ierobežojumi, kas aizliedza ārzemniekiem kļūt par lauksaimniecības zemes īpašniekiem. Ņemot vērā to, ka aizlieguma pagarināšana būtu pretrunā ar Latvijas saistībām pret ES, Latvijā plānots mainīt likumu, lai noteiktu daudz stingrākas prasības lauksaimniecības zemes iegādei. 

Avots: www.delfi.lv