Miežu raža ES valstīs būs mazāka nekā gaidīts

Miežu (pārtikas un lopbarības) raža Eiropas Savienībā 2014. gadā samazināsies līdz 53 milj.t salīdzinājumā ar 59,6 milj.t pagājušajā gadā. Tomēr arī ar šo apjomu pietiks, lai pilnībā apmierinātu Eiropas Savienības vajadzības. Šādu prognozi paudusi aģentūra FO Licht. Daudz optimistiskāka prognoze ir Eiropas Graudu treideru organizācijai COCERAL, kas paredz, ka minētās kultūras raža šogad sasniegs 55,9 milj.t.

FO Licht eksperti runā par miežu ražas samazināšanos Lielbritānijā, Spānijā un Skandināvijas valstīs. Ražas pieaugumi Rietumeiropas valstīs nespēs kompensēt šos zudumus.

Francijas dienvidrietumos (Francija ir lielākā šīs kultūras ražotājvalsts Eiropā) jau novākti 20-30 % ziemas miežu. To ražība ir pagājušā gada līmenī. Pēc Francijas Lauksaimniecības ministrijas prognozēm, ziemas miežu raža valstī šogad gaidāma 7,9 milj.t līmenī, kas ir par 8 % vairāk nekā tika novākts pagājušajā gadā.

Vācijā visu miežu kopraža sasniegs 10,5 milj.t, kas ir par 2,3% vairāk nekā pērn. Turklāt to kvalitāte solās būt augsta.

Tikmēr Lielbritānijā miežu raža var samazināties līdz 5,9 milj.t salīdzinājumā ar 7,1 milj.t pagājušajā gadā.

Avots: zol