Eiropas Savienība pagājušajā sezonā eksportējusi rekordlielu daudzumu graudu

Eiropas Savienība 2013/14. sezonā eksportēja rekordlielu daudzumu graudu - 42 milj.t, liecina Eiropas Komisijas dati. Mīksto kviešu eksports pieauga līdz 29 milj.t (+ 43% salīdzinājumā ar pēdējo piecu gadu vidējo rādītāju), miežu eksports palielinājies līdz 8,5 milj.t (+ 32 %).

Graudu eksports pieauga gan tradicionālajos virzienos (uz Ziemeļāfrikas valstīm un Sauda Arābiju), gan uz Āzijas valstīm (uz Irānu un Dienvidkoreju).

Lielākie graudu eksportētāji Eiropas Savienībā pagājušajā sezonā joprojām bija Francija un Vācija. Trešo un ceturto vietu ieņēma Rumānija un Lietuva.

Graudu krājumi ES valstīs pagājušajā sezonā pieauga par 4,7 milj.t līdz 32,5 milj.t. Tai pat laikā salīdzinājumā ar pēdējo piecu gadu vidējo rādītāju to apjoms bija par 24 % mazāks.

Šosezon Eiropas Savienībā atkal gaidāma laba graudaugu kultūru raža - 303 milj.t. Salīdzinot ar pagājušo sezonu, raža palielināsies par 1 milj.t, bet salīdzinājumā ar pēdējo piecu gadu vidējo rādītāju - par 6 %. Ja prognozes piepildīsies, Eiropas Savienībai būs iespēja saglabāt augstus graudu eksporta tempus vai palielināt krājumus, neskatoties uz gaidāmo vietējā pieprasījuma pieaugumu.

Avots: zol