Kviešu cenas, visticamāk, turpinās kristies

Vakar, tirdzniecības sesijai noslēdzoties, kviešu (SRW) septembra darījumu līgumu vērtība Čikāgas biržā CBOT palika bez izmaiņām - 197,6 $/t, tikmēr kukurūzas samazinājās līdz 147,2 $/t. Parīzē pārtikas kviešu novembra darījumu līgumu vērtība samazinājās otro dienu pēc kārtas par 1,75 EUR/t, sasniedzot atzīmi 177 EUR/t.

Tirgū, neskatoties uz kviešu kotāciju daļēju atgūšanos Čikāgā pirmdien, visticamāk, turpināsies lejupslīde, uzskata kompānijas "Sovecon" speciālisti.

Galvenais iemesls - ASV Lauksaimniecības ministrijas (USDA) jūlija atskaite, kurā palielināta graudaugu ražas prognoze pasaulē, tai skaitā arī kviešu, un to krājumu prognozes palielināšana virs tirgus dalībnieku gaidītā līmeņa.

Zem vislielākā spiediena atrodas zemākās un vidējās kvalitātes kviešu cenas, galvenokārt saistībā ar šīs kultūras ražas pieaugumu ES valstīs. Tai pat laikā augstākās kvalitātes kviešu cena, visticamāk, būs daudz stabilāka, saistībā ar prognozējamo ražas kritumu Austrālijā un, īpaši, Kanādā, kā arī ar gaidāmo cieto kviešu HRW ražas samazināšanos ASV.

Uz leju kviešu cenas velk arī kukurūzas tirgus. Kukurūzas sējumu novērtējums ASV šobrīd ir ļoti augsts. Labā un teicamā stāvoklī ir 76 % šīs kultūras sējumu (pagājušā gada rādītājs - 66 %),  kas ir augstākais rādītājs kopš 1999. gada. Arī 70 % (2013. gadā - 70 %) vasaras kviešu sējumu ir labā un teicamā stāvoklī. Turklāt saglabājas augsti ziemas kviešu ražas novākšanas tempi: nokulti 69 % platību (pēdējo piecu gadu vidējais rādītājs - 68 %).

Avots: sovecon