Indijā musona nokrišņi atpaliek no normas; lauksaimnieki baidās zaudēt ražu

Indija tuvākajā laikā var piedzīvot postošu sausumu, ja drīzumā nesagaidīs bagātīgus nokrišņus. Šī musonu sezona, kas vienmēr ir ļoti svarīga valsts lauksaimniecībai, ir ļoti skopa. Pagājušajā nedēļā musona nokrišņi sasniedza tikai 85 % no normas. Šis rādītājs, protams, nav tik kritisks kā divas nedēļas iepriekš fiksētais - 59 % no normas. Tomēr kopumā, pagaidām, kopš musonu sezonas sākuma, nokrišņu daudzums atpaliek no normas par 29 % jeb par 3 procentpunktiem. Ja tuvākajā laikā šis deficīts netiks novērsts, var nopietni ciest raža.

Atgādināsim, ka nesen Indijas valdība paziņoja par iespēju pārtraukt kviešu eksportu gadījumā, ja valstī iestāsies ilgstošs sausums, kas var apdraudēt nācijas nodošināšanu ar pārtiku. Ja Indija pārtrauks kviešu eksportu, tas var būtiski ietekmēt pasaules kviešu tirgus konjunktūru, jo Indija ir viena no lielākajām šīs kultūras ražotāj- un eksportētājvalstīm.

Tomēr jāpiebilst, ka arī 2013. gada jūnijā daudzos Indijas reģionos musonu nokrišņi stipri atpalika no normas. Analītiķi bija ne pa jokam nobažījušies par iespējamo sausumu. Taču vēlāk situācija uzlabojās, un Indijai izdevās iegūt bagātīgu kviešu ražu. Nav izslēgts, ka analoģiskā veidā vēsture atkārtosies arī 2014/15. mārketinga gadā.

Avots: proagro