Šosezon ES nostiprinās savas pozīcijas pasaules graudu tirgū – eksperta viedoklis

Eiropas Savienība, kas ir viena no lielākajām graudu ražotājām pasaulē, 2013/14. mārketinga gadā novāca bagātīgu graudaugu kultūru ražu. Jaunajā sezonā, ņemot vērā pašreizējās perspektīvas un labvēlīgos laika apstākļus, tā var sasniegt jaunas virsotnes. Ko tieši gaidīt 2014/15. sezonā IA "APK- Inform" pastāstīja Francijas vēstniecības padomnieks Ukrainas valdībai lauksaimniecības jautājumos Anrī Bornabots.

Eiropas Savienība ir viens no līderiem globālajā graudu tirgū. Kviešu sektorā Eiropa ir pirmajā vietā ražošanā, un katru gadu šīs kultūras ražas apjoms turpina pieaugt. Šobrīd 50 % no ES izaudzēto graudu apjoma veido tieši kvieši. Kukurūzas un miežu bruto ražas apjomi ir būtiski mazāki un sastāda tikai 18 % no izaudzēto graudu kopapjoma. Jāpiebilst, ka 65 % no graudu kopražas tiek izlietoti lopbarības ražošanā, 31 % aiziet pārtikas sektoram un mazāk par 4 % tiek izmantoti biodegvielas ražošanā pastāstīja padomnieks.

Graudaugu kultūru kopraža šosezon Eiropas Savienībā sasniegs 303,76 milj.t, kas pēdējo piecu gadu vidējo rādītāju pārsniegs par 4,4 %. Lielākā graudaugu bruto kopraža tiks novākta Francijā (70,5 milj.t), tai sekos Vācija (46,6 milj.t). Trešo vietu pārliecinoši ieņems Polija, kur graudaugu kultūru kopraža 2014/15. sezonā gaidāma 28,4 milj.t līmenī. Turklāt pozitīva dinamika minētās produkcijas ražošanā ir vērojama kopš Polija pievienojās Eiropas Savienībai.

Kas attiecas uz graudaugu kultūru sējumu platībām, tad tās pēdējos trīs gadus ir turējušās apmēram vienā līmenī. Taču jaunajā sezonā minētais rādītājs pieaugs līdz 58,12 milj.ha (+ 1,8 % pēdējo gadu vidējam rādītājam). Vislielākās platības graudaugiem tiks atvēlētas Francijā (9,5 milj.ha), Polijā (7,6 milj.ha) un Vācijā (6,5 milj.ha).

Graudu krājumi Eiropas Savienībā šī gada jūlija sākumā atradās 30 milj.t līmenī, kas praktiski atbilst pagājušā gada rādītājam.

Katru gadu Eiropas Savienība ārpus savām robežām eksportē 15 % no izaudzētā kviešu apjoma. Eksportēti tiek arī lieli apjomi miežu un kukurūzas.

Šobrīd kviešu nākotnes darījumu līgumu vērtība Eiropas biržā Euronext demonstrē kritumu. Taču tuvāk šī gada beigām kviešu kotācijas satabilizēsies, uzskata A. Bornabots. Novembrī kviešu vērtība var pieaugt līdz 200 EUR/t, bet līdz martam sasniegt 205 EUR/t. Tuvāk septembrim cenas var samazināties, taču ne būtiski.

Tāpat, pēc A. Bornabota teiktā, pateicoties augstam pieprasījumam pasaules tirgū, gaidāma arī kukukurūzas cenu nostiprināšanās. Pieprasījums pēc kukurūzas augs Āzijas valstīs, galvenokārt Ķīnā. Tieši no pieprasījuma līmeņa Ķīnā lielā mērā būs atkarīgas kukurūzas cenas tuvākos 2-3 gadus.  

Pēc A. Bornabota prognozēm, graudaugu kultūru raža Eiropas Savienībā turpinās pieaugt. Viens no svarīgākajiem ražas pieaugumu veicinošajiem faktoriem būs pieprasījuma kāpums bioetanola rūpniecībā. Kas attiecas uz graudu eksportu, tad Eiropas Savienība joprojām saglabās neto eksportētājas statusu. Graudu krājumu līmenis, lai arī var nedaudz pieaugt, joprojām būs zems.

Avots: apk-inform