Zvārdes pagasta “Andulaišos” sāks vākt rudzus iecepšanai Miera maizē

Saldus novada Zvārdes pagasta "Andulaišos" trešdien, 6. augustā, svinīgā pasākumā plānots sākt pļaut rudzus, no kuriem Vācijas galvaspilsētā Berlīnē iecerēts izcept Miera maizi, informē Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) pārstāve Iveta Tomsone.

LLKC atgādina, ka pērn 5. septembrī "Andulaišos" iesēti rudzi no Vācijas, kas izauguši bijušajā Berlīnes mūra vietā. Rudzus, no kuriem šogad Vācijā, Berlīnē paredzēts izcept Miera maizi, iesēja bijusī zemkopības ministre, tagad premjere Laimdota Straujuma (V), Vācijas Federatīvās Republikas vēstniece Latvijā Andrea Viktorīna un LLKC valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis.

ZS "Andulaiši" vadītājs Egils Kreicbergs ir rūpējies par sējumu, lai izaugušos graudus šoruden varētu nogādāt Berlīnē un iecept Miera maizē.

Šajā maizītē vienkopus būs rudzu milti, kas auguši desmit Viduseiropas un Austrumeiropas valstīs, kuras aukstā kara laikā dzīvoja aiz dzelzs priekškara - Bulgārijā, Igaunijā, Latvijā, Lietuvā, Polijā, Rumānijā, Slovākijā, Slovēnijā, Čehijā un Ungārijā.

Vienlaikus Miera maizē tiks iecepti arī milti no bijušās Bernauas ielas Berlīnes mūra robežzonas, kur zemi kopš 2005.gada apstrādā Samierināšanās baznīcas draudze. Šādi Vācija atzīmēs Berlīnes mūra un dzelzs priekškara krišanu pirms 25 gadiem, kad atkal apvienojās sašķeltās Eiropas valstis un tautas.

Svinīgajā rudzu pļaujas sākšanā Saldus novada Zvārdes pagasta ZS "Andulaiši" piedalīsies Zemkopības ministrijas, LLKC un Vācijas vēstniecības pārstāvji.

Avots: www.la.lv