Brazīlijā sliktie laika apstākļi var būtiski samazināt kviešu ražu

Brazīlijā nelabvēlīgie agrometeoroloģiskie apstākļi pasliktina kviešu ražas perspektīvas un tādējādi grauj lauksaimnieku cerības iegūt 2014/15. mārketinga gadā rekordražu. Brazīlijas valsts monitoringa aģentūras Conab oficiālā prognoze joprojām ir 7,4 milj.t, kas ir par 33 % vairāk nekā pagājušajā gadā. Tai pat laikā privātās kompānijas jau viena pēc otras steidz samazināt savas kviešu ražas prognozes.

Tikmēr kviešu sējumu platības, pēc ekspertu vērtējuma, šosezon ir par 19 % lielākas nekā iepriekšējā sezonā un sasniedz 2,6 milj.ha. Taču tās ir mazākas nekā nekā sākotnēji analītiķi prognozēja.

Nelabvēlīgie laika apstākļi Paranā, kas ir nozīmīgākais kviešu audzēšanas štats Brazīlijā, liek analītiķiem pesimistiski skatīties uz šīs kultūras ražas perspektīvām. Daļa štata cieš no ilgstoša sausuma, daļa, gluži pretēji, - no ilgstošām lietavām, kas savukārt izraisa lauku applūšanu. Gan sausums, gan pārlieku lielais mitrums vienādā mērā negatīvi ietekmē kviešus, jo īpaši šobrīd, kad vairāk kā 50 % kviešu sējumu ir ziedēšanas fāzē, kurā graudaugi ir visjutīgākie pret laika apstākļiem. Savukārt Riugrandi du Sula štatā sējas laikā bargie sali apstādināja lauksaimniecības darbus un aizkavēja kviešu sēju. To dēļ daļa plānoto platību netika apsētas vispār. Pēc ekspertu prognozēm, būtiskas problēmas var radīt prognozējamās lietavas septembrī - novembrī, tas ir ražas novākšanas laikā.

Atgādināsim, ka kvieši ir vienīgā no nozīmīgākajām graudaugu kultūrām, ar kuru Brazīlija sevi nenodrošina pilnībā. Brazīlija ir viena no lielākajām kviešu importētājām pasaulē. Pasliktinoties nacionālās ražas perspektīvām un pieaugot pieprasījumam vietējā tirgū, palielināsies Brazīlijas loma pasaules kviešu tirgus konjunktūras veidošanā.

Avots: proagro