Lielbritānijā noslēgumam tuvojas ziemas miežu un rapša novākšanas darbi

Šogad ražas novākšanas darbi Lielbritānijā sākušies daudz agrāk nekā ierasts un norit diezgan straujos tempos, neskatoties uz nokrišņiem atsevišķos rajonos. Pēc Lielbritānijas Graudaugu audzētāju asociācijas (HGCA) datiem, līdz 5. augustam Lielbritānijas lauksaimnieki novākuši graudaugus un eļļas kultūras no 640 tūkst.ha jeb 40 % platību.

Noslēgumam tuvojas ziemas miežu un rapša novākšana. Novākti 95 % miežu platību un tikpat ziemas rapša platību. Kviešu raža nokulta no 20 % platību (pēdējo piecu gadu vidējais rādītājs šai datumā - 5 %).

Pirmie ražas novākšanas dati liecina, ka vairumam graudaugu un eļļas kultūru ražība ir virs vidējā līmeņa. Ziemas miežu vidējā ražība ir 72-74 c/ha, rapša - 34-36 c/ha.

Nokultajiem kviešiem ir vidēja kvalitāte. Paņemtajiem paraugiem konstatēts augsts Hagberga krišanas skaitlis, taču zems olbaltumvielu daudzums. Lielākā daļa alus miežu atbilst noteiktajām prasībām. Eļļas saturs rapša sēklās ir diezgan augsts - 44-48 %. Mitrums sēklām ir zems (6-10 %), kas ļauj iztikt bez žāvēšanas.

Avots: zol