Kviešu raža Austrālijā saruks par 9 %

ASV Lauksaimniecības ministrijas ārvalstu lauksaimniecības dienesta (FAS USDA) speciālisti prognozē, ka kviešu ražai Austrālijā 2014/15. mārketinga gadā nebūs vienmērīga kvalitāte.

Nokrišņu trūkums, kas bija vērojams Dienvidvelsas štata ziemeļos un Kvinslendas štata dienvidos jūlijā, var kļūt par cēloni būtiskam kviešu ražības kritumam. Savukārt Rietumaustrālijas, Viktorijas štatos, kā arī Dienvidvelsas štata dienvidos jūlijā nokrišņu daudzums bija pietiekošs, līdz ar to šajos reģionos gaidāma ļoti laba kviešu raža.

El Ninjo, kas tuvojas, visticamāk, būs mērens, tāpēc strauja nokrišņu samazināšanās Austrālijā tuvākajos mēnešos nav gaidāma.

Kvieši Austrālijā tika sēti maijā - jūlijā. Jaunās ražas novākšanas darbi sāksies augustā un tiks pabeigti janvārī.

Pēc FAS USDA prognozēm, kviešu raža 2014/15. mārketinga gadā saruks līdz 24,5 milj.t, kas ir par 9 % mazāk salīdzinājumā ar pašreizējo sezonu.

Kviešu eksporta potenciāls 2014/15. mārketinga gadā saruks līdz 19 milj.t. Pašreizējā sezonā, kas beigsies 30. septembrī, Austrālija eksportēs 19,5 milj.t šīs kultūras. Galvenie kviešu eksporta virzieni būs Āzijas valstis, tai skaitā Indonēzija, Dienvidkoreja, Japāna, Malaizija, Vjetnama.

Avots: zol