Strategie Grains palielina mīksto kviešu ražas prognozi ES valstīm

Aģentūra Strategie Grains palielinājusi kviešu ražas prognozi ES valstīm pašreizējai sezonai līdz rekordaugstam līmenim, tai pat laikā norādot, ka pārtikas kvalitātes graudu daļa lietavu dēļ var samazināties par 11 milj.t.

Strategie Grains palielināja mīksto kviešu ražas prognozi par 3,6 milj.t līdz 144,1 milj.t, piebilstot, ka ražība virknē Eiropas Savienības valstu ir ļoti augsta. Kopā ar cieto kviešu ražu (7,2 milj.t) kopējais kviešu ražas apjoms sasniegs 151,3 milj.t, kas ir par 8 milj.t vairāk nekā tika novākts pagājušajā sezonā.

Tai pat laikā Strategie Grains eksperti brīdina par pārtikas kviešu daļas samazināšanos virknē valstu, īpaši Francijā, saistībā ar bagātīgajiem nokrišņiem. Daļa speciālistu uzskata, ka Francijā tikai trešdaļai kviešu ražas Hagberga krišanas skaitlis atbilst eksporta prasībām (225 s).

Pēc Strategie Grains aplēsēm, tikai 59 % mīksto kviešu no ES valstu kopapjoma atbilst pārtikas kvalitātes graudu prasībām. Iepriekš tika prognozēts, ka šī daļa būs 67 %, pagājušajā gadā tā veidoja 71 %. Tas nozīmē, ka šosezon Eiropas Savienībā pārtikas kvieši samazināsies līdz 85 milj.t salīdzinājumā ar 96 milj.t pagājušajā sezonā.

Mīksto kviešu eksporta prognoze ES valstīm pašreizējai sezonai samazināta par 0,9 milj.t līdz 23,7 milj.t. Turklāt Francijas eksporta daļa saruks par 3 milj.t, taču šo zaudējumu daļēji kompensēs Vācija un Polija.

Avots: zol