“Rīgas dzirnavnieks” sāk pieņemt jaunās auzu ražas

Viens no Latvijā lielākajiem graudu pārstrādes uzņēmumiem AS "Rīgas dzirnavnieks" no bioloģiskajiem zemniekiem sācis jaunās auzu ražas pieņemšanu, kā pirmo pieņemot kravu no Pārgaujas novada zemnieku saimniecības "Kauliņi", informē uzņēmuma valdes loceklis Žilvins Pakeltis.

Šis ir otrais gads, kad uzņēmums no zemniekiem pieņem bioloģiskās auzas. Tās tiks izmantotas tikko uzsākto bioloģisko auzu pārslu "Herkuless" ražošanā, kas sekmēs tā pozīciju nostiprināšanu bioloģisko produktu segmentā gan Latvijā, gan ārpus tās.

"Uzņēmumā bioloģisko produktu programma tikko ir uzsākta, līdz ar to sākotnēji neplānojam apjomīgu bioloģisko auzu iepirkumu - tikai dažus simtus tonnu. Tomēr līdz ar bioloģisko produktu pieprasījuma pieaugumu Latvijā un eksporta tirgos, bioloģisko auzu iepirkuma apjomi pieaugs," klāsta Pakeltis.

Uzņēmums ar pirmajām ražām ir apmierināts - bioloģiskajām auzām ir augsta tilpuma masa, līdzīgi kā graudiem kopumā šosezon. Tomēr bažas rada lietus, kas varētu atstāt ietekmi uz graudu kvalitāti.

Latvijā aptuveni 10% no lauksaimniecības zemju platības tiek apsaimniekotas bioloģiski. Līdz šim lielākā daļa no bioloģiskajiem graudiem realizēta eksporta tirgos, jo vietējais patēriņš ir salīdzinoši neliels un atpaliek no vidējiem rietumu ES rādītājiem.

Bioloģisko graudaugu cenas ir svārstīgas un atkarīgas no graudu cenām pasaulē. Šobrīd var novērot cenu svārstības salīdzinājumā ar pērno gadu. Tomēr cenu tālākā attīstība ir atkarīga no bioloģisko graudu ražām svarīgākajā ES tirgū - Vācijā. Skaidrāka situācija būs redzama jau tuvākajos mēnešos.

Darbību bioloģisko produktu nišā "Rīgas dzirnavnieks" ar "Hercogs" bioloģisko kviešu miltu ražošanu uzsāka 2009.gadā. Šogad līdz ar uzsākto bioloģisko auzu pārslu "Herkuless" ražošanu tiks turpināta bioloģisko produktu programma. Uzņēmums sācis bioloģisko ātri vārāmo auzu pārslu un pilngraudu auzu pārslu ražošanu.

"Rīgas dzirnavnieks" pirmās ražas saņēma jau no 28.jūlija. Šogad uzņēmums plāno iegādāties kopumā līdz pat 100 000 tonnām graudu - kviešus, rudzus un auzas, tostarp bioloģiskos graudus.

Avots: www.la.lv