Ķīnā lielās ražas dēļ saasinās graudu glabāšanas problēma

Ķīnā šogad kārtējo reizi gaidāma laba graudu raža. Tas nozīmē to, ka saasināsies graudu glabāšanas problēma, ziņo IA Dow Jones. Oficiālie informācijas avoti vēsta, ka nozīmīgāko graudaugu kultūru (rīsu, kviešu un kukurūzas) krājumi pieaugs līdz 150 milj.t, kas ir būtiski vairāk nekā pagājušajā gadā (75 milj.t).

Elevatori, kas atrodas nozīmīgākajos graudaugu kultūru audzēšanas rajonos ir pārpildīti, tāpēc daļa ražas glabājas zem klajas debess.

Cēlonis tik būtiskam krājumu pieaugumam ir Ķīnas valdības zemnieku atbalsta politikas sekas. Pēc oficiāliem datiem, Ķīnas valdība no vietējiem zemniekiem iegādājas trešdaļu izaudzētās kukurūzas ražas. Pēdējos divos gados kukurūza iepirkta 36 miljardu ASV dolāru vērtībā.

Lauksaimnieku subsidēšana rada mākslīgu cenu kāpumu graudiem. 25. augustā Dalianas preču biržā kukurūzas cena sasniedza 2390 juaņas (388 $) par tonnu, kas ir krietni virs kukurūzas cenas ASV Čikāgas biržā (CBOT) - 890 juaņas par tonnu.

Augsto cenu dēļ vietējā tirgū Ķīnas pārstrādātāji aktīvi iepērk kukurūzu un citas lopbarības izejvielas ārvalstu tirgos. Pēc ASV Lauksaimniecības ministrijas aplēsēm, Ķīna šosezon importēs 3,5 milj.t kukurūzas un 3,9 milj.t sorgo, galvenokārt no ASV.

Ķīnas valdība apzinās graudu glabāšanas problēmu, un, lai to risinātu, 2015. gadā plāno uzbūvēt jaunas graudu glabātuves ar summāro jaudu 50 milj.t.

Avots: zol