Lielbritānijas kviešu eksportētāji nolēmuši cīnīties par Ziemeļāfrikas tirgiem

Šinī sezonā kviešu raža Lielbritānijā ir tuvu rekordaugstam līmenim. Kviešu ražība un kvalitāte būtiski pārsniedz pagājušā gada rādītājus.

Pēc treideru un analītiķu aplēsēm, šīs kultūras raža sasniegs 16-17 milj.t, kas ir krietni virs pagājušā gada līmeņa - 11,92 milj.t. Kviešu ražas rekordrādītājs Lielbritānijā tika sasniegts 2008. gadā - 17,23 milj.t.

Pateicoties lielajam kviešu ražas apjomam, Lielbritānijai izdosies atgūt šīs kultūras neto eksportētājas statusu. Pēdējos divus gadus Lielbritānija bija neto importētāja, jo pašu audzēto ražu būtiski samazināja nelabvēlīgie laika apstākļi.

Lielbritānija galvenokārt eksportē lopbarības kviešus. Visvairāk tiek eksportēts uz Spāniju, Portugāli un Nīderlandi.

Šosezon, daži treideri cer, ka, pateicoties pastāvošajām problēmām ar kviešu kvalitāti Francijā, Lielbritānijas eksportētājiem izdosies aktivizēt augstākās kvalitātes kviešu eksportu uz  Alžīriju un Maroku, kas līdz šim pārsvarā kviešus pirka no Francijas. Lielākais kviešu apjoms, ko Anglija pēdējo divdesmit gadu laikā ir eksportējusi uz Alžīriju, ir 120 tūkst.t (2008. gadā).

Tikmēr Francijas kompānijas, baidoties no iespējamā pārtikas kviešu deficīta, sākušas tos importēt no Lielbritānijas un citām ES valstīm.

Daļa treideru nav tik optimistiski. Viņuprāt, ka Lielbritānijai nāksies izjust spēcīgu konkurenci Ziemeļāfrikas tirgos no citu valstu puses, tai skaitā no Vācijas un Melnās jūras reģiona valstīm. Turklāt problēmas ar kviešu kvalitāti Francijā var būt uzpūstas, uzskata viņi.

Šobrīd Lielbritānijā beigām tuvojas kviešu ražas novākšana, un lauksaimnieki nesteidzas to pārdot. Savukārt treideri pagaidām atturas no gaidāmā kviešu eksporta apjoma precīzākas prognozēšanas, tai pat laikā viņi uzskata, ka tas nepārsniegs 2008/09. sezonā eksportēto apjomu 3,52 milj.t.

Avots: zol