Krievijā šogad eļļas kultūru raža var sarukt par 5,2 %

Trīs nozīmīgāko eļļas kultūru raža (saulgriežu, rapša, sojas) Krievijā šogad var samazināties par 5,2 % līdz 12,9 milj.t, prognozē Krievijas lielākās graudu pārvadātājkompānijas "Rusagrotrans" analītiskais centrs.

Raža būs mazāka par pagājušā gada rekordražu, kas sasniedza 13,6 milj.t, taču pārsniegs visu iepriekšējo sezonu rādītājus, teikts centra atskaitē.

Pēc ekspertu prognozēm, saulgriežu raža var samazināties no 10,6 milj.t pagājušajā gadā līdz 9 milj.t (par 14,6 %) šogad. Raža samazināsies saistībā ar sējumu platību sarukšanu, kā arī ar ražības kritumu.

Rapša raža salīdzinājumā ar pagājušo gadu būs par 2,2 % (0,03 milj.t) mazāka un sasniegs 1,36 milj.t. Iemesls tam ir vasaras rapša sējumu platību samazināšana par labu, galvenokārt, sojai.

Savukārt, sojas raža šogad būtiski pieaugs - par 53 % līdz 2,5 milj.t. Pagājušajā gadā šīs kultūras raža Krievijā tika novākta 1,63 milj.t apjomā. Turklāt ražība un sējumu platību paplašināšana dos vienādu ieguldījumu ražas pieaugumā, norāda "Rusagrotrans" eksperti.

Avots: zol