Uzsāk kukurūzas pļauju

Iecavas novada SIA «Zeltezeri» šonedēļ sparīgi sāka kukurūzas pļauju, vēsta reģionālais medijs Bauskas Dzīve.

Lielāko daļu zaļās masas «Zeltezeri» izmanto «Agro Iecava» biogāzes reaktoram, nedaudz sagatavo lopbarībai aitām un strausiem, stāstījis uzņēmumu valdes loceklis Egils Trumpe.

«Graudiem šis gads ir bijis grūts, līdzīgi kā citām saimniecībām, lielāko daļu ziemāju pārsējām,» skaidrojis E. Trumpe, «vasarāju ražas labas, tas ir zināms atspaids, bet pilnībā nekompensē zaudēto. Tas tāpēc, ka graudu cenas biržā krasi kritušās. Šis gads ir liels pārbaudījums daudziem zemniekiem.»

Kukurūzas raža ir laba, lai arī ne tik bagāta kā pērn, teicis E. Trumpe. «Zeltezeru» lauksaimniecības daļas vadītājs Arnis Bole Bauskas Dzīvei stāstījis, ka kopumā ar kukurūzu apsēti 650 ha, novākšana teju sākusies. «Zeltezeri» šogad novākuši ap 1000 ha graudaugu - ziemāju, vasarāju un rapšu. Saimniecībā ir 500 ha zālāju.

A. Bole stāstījis, ka kukurūzas novākšanas tehnika no graudu kombainiem atšķiras, zaļajai masai vajadzīgi speciāli smalcinātāji.

Bauskas novada Brunavas pagasta zemnieku saimniecībā «Krišjāņi» kukurūza šogad iesēta apmēram 130 ha platībā. Saimniecības vadītājs Jānis Straģis paskaidrojis, ka šopavasar ļoti daudz ziemāju lauku nācies pārsēt, tādēļ arī kukurūzu iesējis vairāk nekā citugad. Raža šogad būšot laba, vasaras otrajā pusē laika apstākļi kukurūzas augšanai bija labvēlīgi.

Saimnieks iecerējis novākt 70 ha kukurūzas skābbarībai. Savukārt 60 ha šogad pirmo reizi plānots nokult ar kombainu, ievācot kukurūzas graudus. Arī tos ir paredzēts izmantot lopbarībai. J. Straģis ir vienojies ar citu zemnieku, kas apņēmies kukurūzas graudus pirkt. Tos izmanto lopu barošanai.

«Ja visus iepirkuma līguma nosacījumus graudu pircējs izpildīs, ja cena saglabāsies, kā solīts, tad šis varētu būt finansiāli izdevies eksperiments,» vērtējis J. Straģis.

Avots: www.db.lv