Latvijā ziemāju sējas darbi ir noslēgušies; laika apstākļi labvēlīgi

Latvijā graudaugu sējas darbi šoruden ir noslēgušies un laika apstākļi ziemāju sējumiem patlaban ir labvēlīgi, pastāstīja aptaujātie lauksaimnieki.

Biedrības "Zemnieku saeima" priekšsēdētājs Juris Lazdiņš sacīja, ka sējumu attīstība norit labi. "Šobrīd viss ir ļoti labi, sējumi labi attīstās un ir gatavi ziemai," sacīja Lazdiņš.

Viņš arī norādīja, ka graudaugu sējas darbi Latvijā lielākoties ir noslēgušies. "Sējas darbi ir beigušies, nokrišņi ir ieviesuši savas korekcijas un, faktiski, darbus vairs nevar turpināt," sacīja Lazdiņš, piebilstot, ka oktobra vidus ir laiks, kad sējas darbus vajadzēja pabeigt.

Vienlaikus Lazdiņš norādīja, ka agrāk sētie sējumi ir labi sacerojuši, taču tas nenozīmē, ka pirms nedēļas sētie sliktāk pārziemos. "Tie, kas iesēti pagājušajā nedēļā, ir tik tikko sadīguši, taču nereti tieši šādi sējumi pārziemo labāk," sacīja Lazdiņš, piebilstot, ka sējumi ziemošanai ir gatavi un arī rudens kopumā graudaugu attīstībai šogad bijis labvēlīgs.

"Par rudeni nevaram sūdzēties, kā saka sinoptiķi, tas ir bijis viens no sausākajiem pēdējos gados," sacīja Lazdiņš.

Arī Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Augkopības nodaļas vadītājs, agronoms Oskars Balodis teica, ka sējas darbi šobrīd ir noslēgušies un laika apstākļi graudaugu attīstībai ir labvēlīgi. "Sējas darbi jau kādu laiku atpakaļ ir pabeigti," sacīja Balodis.

Viņš arī norādīja, ka šā brīža lietus, kas uzkrājas peļķēs uz lauka, varētu nedaudz kaitēt sējumiem, taču kopumā sējumu veģetācija norit normāli un tā ka oktobris ir silts un naktīs nav salnas, sējumi varētu labi sagatavoties ziemai. "Graudaugi ir mazi, daži vēl tikai dīgst, tāpēc, cerams, tie paspēs sacerot, kas ir būtisks priekšnoteikums labai ziemošanai," sacīja Balodis.

Arī lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības "Latraps" izpilddirektors Edgars Ruža aģentūrai BNS teica, ka laika apstākļi sējumiem šobrīd ir samērā normāli, vienīgi lietus dēļ Zemgalē uz atsevišķiem laukiem veidojas peļķes. Arī sējas darbiem vajadzētu būt pabeigtiem, pretējā gadījumā pastāv mazas iespējas, ka sējumi veiksmīgi pārziemos.

Jau ziņots, ka lauksaimnieki ziemāju sējas darbus plānoja pabeigt oktobra beigās.

Avots: www.la.lv