Kazahstāna: šogad kviešu kvalitāte ir zema

Graudu raža Kazahstānā 2014. gadā sasniegs 15 milj.t tīrā svarā, bet graudu eksporta potenciāls - 8 milj.t. Par to 27. oktobrī paziņoja Kazahstānas lauksaimniecības vice -ministrs Saparhans Omarovs.

„Apmēram 15,5 milj.t noteikti būs (graudaugu kultūru raža tīrā svarā)", sacīja S.Omarovs, atbildot uz žurnālistu jautājumiem par pašreizējā gada ražas perspektīvām.

„Pēc reģionālo lauksaimniecības pārvalžu un kosmiskā monitoringa datiem, mēs prognozējam graudu ražu 17 milj.t (bunkuru svarā) līmenī, tai skaitā 8 milj.t gatavojam eksportam", - piebilda viņš.

Vice - ministrs atzina, ka vienu brīdi laika apstākļi bija pasliktinājušies, bet tagad tie ir stabilizējušies, un ražas novākšanas darbi turpinās.

Tikmēr Kazahstānas uzņēmēju Nacionālā palāta norāda, ka slikto laika apstākļu dēļ graudaugu un eļļas kultūru ražas novākšanas tempi republikas ziemeļos ir lēni. Kviešu raža sasniegs tikai 11,5 milj.t, bet to eksports nepārsniegs 3,5 milj.t. „Lielai daļai kviešu ražas, dažos rajonos 50 %, dažos 34 %, ir zema kvalitāte - 4.-5. Klase", stāsta Kazahstānas uzņēmēju Nacionālās palātas eksperti.  

Pēc reģionālo lauksamniecības pārvalžu datiem, līdz 27. oktobrim Kazahstānā graudaugu raža kopumā nokulta no 13,125 milj.ha (87,5 %), ražas apjoms sasniedzis 16,2 milj.t, ražība - 12,3c/ha.

Avots: zol