Strategie Grains prognozē rapša sējumu platību samazināšanos ES valstīs

2015. gadā ES valstīs samazināsies rapša sējumu platības, prognozē analītiskās aģentūras Strategie Grains eksperti, un tas, visticamāk, izraisīs rapša nākotnes darījumu vērtības kāpšanu.

Savā pēdējā atskaitē aģentūras speciālisti palielināja šī gada rapša ražas vērtējumu ES valstīm par 200 tūkst.t līdz 24 milj.t. Salīdzinot ar pagājušo gadu, ražas apjoms pieaudzis par 1,1 milj.t. Taču jau nākamajā gadā šīs kultūras raža Eiropas Savienībā var būtiski sarukt, jo pēc ekspertu prognozēm, rapša sējumu platības ES valstīs samazināsies par 200 tūkst.ha līdz 6,5 milj.ha. Galvenokārt ar rapsi mazākas platības apsētas tiks Francijā un Vācijā, kas ir vadošās rapša audzētājvalstis Eiropā.

Sējumu platību samazināšanos speciālisti saista ar šīs kultūras rentabilitātes krišanos, ko negatīvi ietekmēja pagājušās sezonas lielā raža un cenu lejupslīde jēlnaftai, kas samazināja biodīzeļdegvielas ražotāju, vadošo rapša patērētāju Eiropā, maržu.

Turklāt negatīvi ietekmēt rapša nozari Eiropas Savienībā var neonikotinoīdu lietošanas aizliegums, kas jau šosezon lauksaimniekiem radīja ne mazums zaudējumus. Nelietojot tos, rapšos saradās insekticīdi, kas samazināja ražību un līdz ar to palielināja produkcijas pašizmaksu. Nākamajā sezonā, krītoties jēlnaftas cenām pasaulē, kam, visticamāk, sekos arī eļļas kultūru cenu samazināšanās, lauksaimnieki var nolemt rapša vietā audzēt kādu citu, ienesīgāku kultūru.

Avots: proagro