Ziemāju attīstība patlaban ļoti laba; gaidāmais kailsals bažas nerada

Lai gan novembris līdz šim ir bijis netipiski silts un lietains, ziemas rapša un kviešu sējumi visos novados attīstījušies ļoti labi, tāpat arī ziemājiem nekaitēšot nedēļas nogalē sinoptiķu solītais kailsals, aģentūrai LETA apliecināja aptaujātie graudkopības kooperatīvu vadītāji.

"Zemgalē sējumi šobrīd ir ļoti labā stāvoklī, un, neskatoties uz to, ka ir bijis tik silts rudens, tie nav pārauguši. Gan rapsis, gan ziemas kvieši ir lieliskā ziemošanas stadijā. Gaidāmais sals, ja vien tie nebūs mīnus 20 grādi, nekādu kaitējumu nenodarīs. Dažos gados mīnus 12 grādus jau piedzīvojām, ziemāju šķirnes ir pietiekami norūdītas," sacīja kooperatīva "Latraps" ģenerāldirektors Edgars Ruža.

Kurzemes kooperatīva "Durbes grauds" valdes priekšsēdētājs Sandris Bēča atzina, ka Kurzemē sējumi patlaban jūtoties kā pavasarī un "aug griezdamies".
"Sējumi izskatās izcili, tomēr tik strauja attīstība siltajā laikā nav īpaši labi, jo tie saaugs par biezu un būs grūtības ar pārziemošanu. Skatoties tuvākā nākotnē, nedomāju, ka Liepājas pusē solītais sals būs tik briesmīgs, lai sagādātu kādas problēmas," sacīja Bēče.

Arī Latgales kooperatīva "Sēlijas āres" valdes priekšsēdētājs Vitolds Kveders sacīja, ka, neraugoties uz novembrim neierasti silto laiku, Latgalē ziemājiem neesot nekādas vainas.

"Situācija šogad ir laba, un sals līdz 15 grādiem nav bīstams, gluži pretēji - tas ziemājus vēl labāk norūdīs. Noteikti labāk, ka ir sals, nekā uzkrīt sniegs," atzina Kveders.

"Mūsu pusē pagaidām sējumu stāvoklis ir normas robežās, taču visu izšķirs solītais kailsals. Patlaban dabā notiek normāli procesi, tas nav nekas ekstrēms. Protams, ja uznāks pārāk stiprs sals, neko labu tas sējumu kvalitātei nedos," sacīja Vidzemes kooperatīva VAKS vadītājs Indulis Jansons.

Kā ziņots, šonedēļ Latvijā pakāpeniski ienāks ziemai raksturīgi laikapstākļi, nedēļas nogalē gaisa temperatūrai dienas laikā nokrītot krietni zem nulles, bet nakts laikā sals vietām sasniegs pat -10 grādus, līdz ar to Latvijā gaidāms kailsals.

Kā jau vēstīts, šajā sezonā kopējā graudaugu raža Latvijā varētu sasniegt 1,916 miljonus tonnu, kas ir par 11% vairāk nekā vidējā graudu kopraža pēdējos piecos gados.

Šogad graudaugi ir iesēti 644 000 hektāru platībā, kas ir par 10% jeb 60 000 hektāru vairāk nekā 2013.gadā.

Jau vēstīts, ka Latvijā 2013.gada sezonā graudu kopējā raža bija 1,9 miljoni tonnu, nesasniedzot visu laiku rekordu - 2,1 miljonu tonnu, kas tika ievākts 2012.gadā.

Avots: www.delfi.lv