Kanāda var izkonkurēt Austrāliju Āzijas tirgū

Nākošā gada sākumā Kanāda var radīt nopietnu konkurenci Austrālijai Āzijas tirgū, ziņo IA Reuters.

Mitruma trūkums, kas šogad bija vērojams Austrālijā, negatīvi ietekmēja ražību un izraisīja cenu kāpumu. Pēc Austrālijas Lauksaimniecības resursu un ekonomikas  biroja (ABARE) jaunākajām prognozēm, kviešu bruto raža valstī salīdzinājumā ar 2013/14. mārketinga gadu samazināsies par 2,8 milj.t līdz 24,2 milj.t. Šobrīd Australia prime hard klases kviešu cena, ieskaitot  transportēšanas izmaksas, ir 370 $/t (uz bāzes C&F nosacījumiem), kas ir krietni vairāk par konkurējošās Kanādas vasaras sarkangraudu kviešu cenu - 345 $/t.   

Āzijas graudu pārstrādātāji, ņemot vērā Austrālijas kviešu augstās cenas un nepietiekamo piedāvājumu, visticamāk, palielinās kviešu ar augstu proteīna saturu importu no Kanādas.

"Daudzi Āzijas graudu pārstrādes uzņēmumi, kuri jau ir noslēguši līgumus par kviešu piegādi no Melnās jūras reģiona valstīm, tagad spiesti iepirkt daudz augstākas kvalitātes kviešus, lai tos sajauktu ar zemākās kvalitātes kviešiem, paziņojis kāds Singapūras treideris. Kanādas vasaras sarkangraudu kvieši ir ļoti piemēroti jaukšanai un pilnībā var aizstāt Austrālijas cietgraudu kviešus, uzskata viņš.

Šobrīd Austrālijā norit jaunās kviešu ražas kulšana. "Kviešu ar augstu proteīna saturu piedāvājums Austrālijā būs ierobežots, kas ir izdevīgi Kanādas un ASV eksportētājiem. Uzskata Austrālijas treideri. Tai pat laikā Austrālijas kviešu kvalitāte ir daudz augstāka, jo Kanādā kviešu kvalitāti pasliktināja nelaikā atnākušie lieti, piebilda viņš.

Treideri uzskata, ka, tad, kad Melnās jūras reģiona kviešu piedāvājums sāks sarukt, Āzijas importētāji sāks iepirkt kviešus no Indijas. Jau šobrīd Melnās jūras reģiona kviešu piedāvājums ir diezgan zemā līmenī. "Mums šobrīd ir neliels piedāvājums no Ukrainas,  bet vispār nav no Krievijas", paziņoja viens no Singapūras treideriem. Ukrainas kviešu  (olbaltumvielu saturs 11 %) cena pašreiz svārstās robežās no 275-280 $/t (C&F), taču interese pagājušajā nedēļā par tiem bija neliela.

Avots: zol