Pakistāna gatava atsākt kviešu eksportu

Jaunais gads iesācies ar Pakistānas atgriešanos pasaules kviešu tirgū ar savu piedāvājumu, kas tur nebija vērojams praktiski visu 2014. gadu, ziņo Eiropas treideri, kuri saņēmuši Pakistānas partneru piedāvājumu pārdot kviešus no valsts rezervēm.

Acīmredzot, Pakistāna nolēmusi atbrīvot savas graudu krātuves pirms jaunās kviešu ražas kulšanas, kas sāksies aprīlī. Valsts eksporta potenciāls šosezon, visticamāk, būs mērāms siemtiem tūkstošos tonnu, kas ļaus daļēji kompensēt Krievijas piedāvājuma pazuššanu.

Pakistānas kvieši šobrīd tiek piedāvāti par 345 $/t (FOB). Visticamāk, tuvākajā laikā pircējs tiem diez vai uzradīsies. Ja nu vienīgi tos var iegādāties Šrilanka, jo Pakistāna ir viena no kviešu pamatpiegādātājiem.

Atgādināsim, ka 2014. gadā saistībā ar sausuma dēļ radušos kviešu neražu Pakistāna aktīvi importēja tos, tādējādi kļūstot par labu noieta tirgu Ukrainai. Taču novembrī tā pārtrauca importu, nosakot 20 % importa muitas nodevu, un 2015. gadā tā, iespējams, kļus par nozīmīgu konkurentu Ukrainai Āzijas tirgos.

Avots: proagro