Lauksaimnieki: sals nekaitē graudaugu sējumiem; ziemošana norit labi

Neskatoties uz salu, graudaugu sējumiem laika apstākļi patlaban nekaitē un ziemošana norit labi, pastāstīja aptaujātie lauksaimnieki.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Augkopības nodaļas vadītājs, agronoms Oskars Balodis teica, ka graudaugu sējumu ziemošana norit labi. "Situācija vērtējama kā laba. Ir sals un ir arī sniegs, kas augus pasargā, piemēram, šodien, kad ir lielāki mīnusi. (..) Jo pagājušogad, kā mēs zinām, bija sals, nebija sniega un visas nelaimes sākās," sacīja Balodis.

Vienlaikus viņš piebilda, ka arī atkusnis līdz šim ziemājiem nav nodarījis ļaunumu. "Atkušņi, kas mums ik pa laikam ir, ir tik lieli, ka lauki atkūst pavisam, kas arī ir labi. Labāk, lai atkūst, viss nosūcas un atkal sasalst no jauna nekā veidojas peļķes un ledus gabali," sacīja Balodis, piebilstot, ka sējumiem kaitē neliels atkusnis, kad, uznākot salam, peļķes sasalst ledus klučos.

Balodis sacīja, ka ziemošana sliktāk varētu noritēt vietās, kur ir slikta meliorācija un rodas peļķes, kas sasalst ledus gabalos, bojājot sējumus.

Balodis norādīja, ka arī tuvākajās nedēļas sējumiem apdraudējums nav paredzams. "Februāris un marts būs tādi kritiskākie mēneši, redzēs, kā sējumi jūtas. Pagaidām augi izmanto tās barības vielas, ko uzkrājuši rudenī. Pirms nedēļas bija atkusnis, varēja laukus apskatīt, visi [sējumi] izskatās veseli, neviens nebūs cietis. Pagaidām es uzskatu, ka viss ir normas robežās," norādīja LLKC Augkopības nodaļas vadītājs.

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības (LPKS) "Latraps" ģenerāldirektors Edgars Ruža teica, ka ziemāju sējumi patlaban ziemo labi un tā kā ir viegla sniega kārta apvienojumā ar salu, tad sējumiem nekāds kaitējums nav nodarīts. Pēc viņa teiktā, svarīgi, lai arī turpmāk saglabātos sniegs, kas sējumus pasargātu no nelabvēlīgiem vides ārējiem faktoriem.

Jau ziņots, ka arī lietus iepriekš ziemāju sējumiem nav kaitējis.

Avots: www.la.lv