Rapšus audzēt kļūst neizdevīgi

Ziemas rapšu ražai kaitē laikapstākļi, bet vasaras rapšu sējumus apdraud kaitēkļi, pirmdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Eiropas Savienības (ES) pieņemtais lēmums aizliegt pesticīdus, kas tiek dēvēti par neonikotinoīdiem, radījis galvassāpes lauksaimniekiem visā reģionā, liekot samazināt rapšu sējumu platības.

ES 2013. gada beigās nolēma aizliegt neonikotinoīdu izmantošanu, jo vairākos zinātniskos pētījumos tika secināts, ka tie veicina bišu bojāeju un pat atsevišķi secinājumi norādīja uz iespējamo kaitējumu cilvēka organismam. ES gan toreiz aizliedza galveno neonikotinoīdu veidu izmantošanu un aizvien ir atļauta divu mazāk kaitīgu līdzekļu lietošana, tādēļ tie vēl ir nopērkami vai arī vairākas kompānijas piedāvā iegādāties sēklas, kas ar šiem līdzekļiem ir pārklātas, turklāt lēmums aizliegt šos pesticīdus pieņemts uz pagaidu termiņu, taču no 2017. gada neonikotinoīdu grupas preparātu lietošana varētu tikt pilnībā aizliegta.

Tolaik lēmumam asi pretojās lauksaimnieki, brīdinot, ka šo pesticīdu vietā nāksies izmantot vēl kaitīgākus līdzekļus vai būs jāsamazina sējumu platības, savukārt lēmumu atbalstīja biškopji. Rapšu audzētāji uzsvēra, ka šis atbalsts nav pamatots, jo aizliegums kaitēs arī bitēm, jo, tā kā ar pesticīdiem vairs netiks kodinātas rapšu sēklas, augs lauku atklāto smidzinājumu skaits, kas būs lielāks risks dabai un bitēm.

Rezultātā daļa Eiropas lauksaimnieku sākuši izmantot senāk izgudrotus ķīmijas līdzekļus, taču daļai kukaiņu pret tiem ir izstrādājusies imunitāte un viņi neiet bojā, tādēļ kaitēkļu skaits pieaug, pasliktinot ražas kvalitāti un apjomus.

Arī Latvijas lauksaimnieku paredzējumi par rapšu ražu nākamajos gados nav optimistiski. «Kā jau prognozēts, pēc aizlieguma ir sarukusi gan vasaras rapšu ražība, gan arī kopējās sējumu platības,» situāciju raksturo Zemnieku saeimas priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja. Viņa uzsver, ka pēc pērnā gada pieredzes, kad būtiski palielinājušās vasaras rapšu ražošanas izmaksas un samazinājusies ražība, lauksaimnieki pakāpeniski atsakās no šīs kultūras audzēšanas.

Avots: www.db.lv