Graudu krājumi Krievijā sezonas beigās var sasniegt rekordaugstu līmeni

Pēc Krievijas lielākās dzelzceļa infrastruktūras operatora graudu pārvadājumu sfērā - Rusagrotrans prognozēm, graudu krājumi Krievijā 2014/15.sezonas beigās var sasniegt 17,5 - 18 milj.t, ieskaitot intervences fondu. Apjoms būs atkarīgs no eksporta apmēra, precizēja kompānijas pārstāvis Igors Pavenskijs. Kopumā eksports, pēc viņa aplēsēm, var sasniegt 28 milj.t.

„Agrāk mēs prognozējām, ka sezonas laikā tiks eksportētas 31-32 milj.t, taču, kad tika pieņemts lēmums par kviešu eksporta muitas ierobežojumu ieviešanu mēs veicām pārvērtējumu", - sacīja eksperts.

Kā zināms, muitas nodeva tiks ieviesta 1. februārī, tās apmērs būs 15 % plus 7,5 eiro, taču ne mazāk par 35 eiro par tonnu.

Lēmumu ieviest muitas nodevu noteica starpība starp eksporta cenu un to, kas būtu interesanta patērētājam vietējā tirgū, paskaidroja I. Pavenskijs. Pagājušā gada beigās graudu cenas nedēļas laikā pieauga par 500-800 rubļiem tonnā, un novembra - decembra laikā to vērtība palielinājās no 9 tūkstošiem rubļu par tonnu līdz 12 tūkstošiem rubļu par tonnu.

Graudu krājumi 18 milj.t apjomā ir rekordaugsts līmenis, norāda eksperts. Pat 2010/11. sezonā, kad valstī bija noteikts graudu eksporta embargo, graudu krājumi bija zemākā līmenī - 17,3 milj.t, atgādināja viņš.

Avots: zol