USDA nedaudz samazina eļļas kultūru ražas prognozi pasaulei

ASV Lauksaimniecības ministrija (USDA) publicējusi jaunas eļļas kultūru ražas prognozes 2014/15. mārketinga gadam. Pēc jaunākajām aplēsēm, eļļas kultūru kopraža pasaulē 2014/15. mārketinga gadā sasniegs 532,1 milj.t, kas ir nedaudz mazāk nekā prognozēts iepriekšējā mēnesī, tai pat laikā tas joprojām paliek rekordaugsts rādītājs.

Sojas ražas prognoze pasaulei palielināta par 0,7 milj.t līdz rekordaugstam līmenim 315,1 milj.t. Labvēlīgais gaisa temperatūras režīms un pietiekamais nokrišņu daudzums Argentīnā ļāvis palielināt sojas ražas prognozi šai valstī par 1 milj.t līdz 56 milj.t. Prognozes palielinātas arī Ķīnai, Krievijai un Ukrainai.

Sojas raža Brazīlijā tiek prognozēta 94,5  milj.t līmenī, kas ir mazāk nekā lēsts iepriekš. Prognoze samazināta, jo samazinājusies ražība valsts austrumu rajonos nokrišņu trūkuma dēļ.

Rapša ražas prognoze pasaulei samazināta nedaudz, jo sējumu platību vērtējuma pazemināšanas dēļ samazināts šīs kultūras ražas vērtējums Indijai par 650 tūkst.t līdz 6,9 milj.t.

Avots: zol