Austrālijas eksportētāji var zaudēt tradicionālos kviešu eksporta tirgus

Konkurenti var izspiest Austrālijas kviešus no tai tradicionālajiem Āzijas tirgiem, brīdina Austrālijas Graudu eksporta inovācijas centrs (AEGIC).

Indonēzijas tirgū Austrālijas kvieši konkurē ar Kanādas kviešiem. ASV kvieši ir atņēmuši Austrālijai daļu no Filipīnu tirgus, neskatoties uz to, ka Austrālijas mīkstie baltgraudu kvieši ir vairāk piemēroti nūdeļu ražošanai nekā ASV audzētie vasaras tumšie kvieši (DNS). Filipīnas importē aptuveni 2,2 milj.t kviešu, taču kviešu eksporta apjoms no Austrālijas nepārsniedz 150 tūkst.t.

Turklāt Āzijas valstu tirgos savu kviešu eksportu audzē Krievija un Ukraina. Ukraina piegādā Āzijas patērētājiem mīkstos baltgraudu kviešus. Krievija plāno tuvākajos 10-15 gados palielināt kviešu ražošanu par 30 milj.t gadā.

Viens no Austrālijas kviešu zemās konkurētspējas iemesliem ir sliktais auto ceļu un dzelzceļa sliežu stāvoklis. Atsevišķos dzelzceļa atzarojumos ir ieviesti svara un ātruma irobežojumi vilcieniem, atsevišķus atzarojumi ir slēgti. Liela daļa Austrālijas dzelzceļa infrastruktūras pieder valstij, kas nav ieinteresēta tās rekonstrukcijā un modernizācijā.

Eksportu Austrālijā apgrūtina arī graudu transportēšanas augstās izmaksas. Jaundienvidvelsas štatā graudu transportēšanas izmaksas no to audzēšanas rajoniem līdz ostai variē robežās no 0,88 līdz 28,73 $/t.

Avots: zol