Sojas pupu cenas biržā CBOT ilgtermiņa perspektīvā samazināsies

Rabobank analītiķu dati vēsta, ka pēdējā mēneša laikā sojas pupu nākotnes līgumu vērtība ASV preču biržā CBOT samazinājusies par 0,5 dolāriem par bušeli (aptuveni par 5 %). Iemesli tam ir vairāki: straujie šīs kultūras sējas tempi Brazīlijā, kā arī eksporta tempu pieaugums šajā valstī.

Turklāt analītiķi norāda, ka sojas pupu eksporta līmenis ASV atbilst pagājušā gada rādītājam, kas arī ietekmē cenu veidošanos segmentā.

Ņemot visu iepriekš minēto, eksperti sagaida, ka šī gada otrajā kvartālā, sojas pupu nākotnes darījumu vērtība CBOT biržā kritīsies līdz 9,5 dolāriem par bušeli. Pašlaik maija līgumu vērtība turās pie 9,86 dolāri par bušeli atzīmes.

Trešajā kvartālā eksperti paredz sojas pupu līgumu vērtības tālāku pazemināšanos - līdz 9,2 dolāriem par bušeli, bet ceturtajā kvartālā - līdz 8,9 dolāriem par bušeli. Šobrīd jūlija līgumu vērtība ir 9,9 dolāri par bušeli, bet novembra - 9,7 dolāri par bušeli.

2016. gada 1. kvartālā sojas pupu kotācijas CBOT biržā sasniegs pēdējo piecu gadu minimumu, sasniedzot 8,8 dolāri par bušeli, tikmēr šobrīd 2016. gada janvāra kontrakti tiek tirgoti 9,8 dolāri par bušeli līmenī. 2016. gada otrajā kvartālā sojas pupu nākotnes līgumu vērtība pieaugs līdz 9 dolāriem par bušeli. Šobrīd 2016. gada maija līgumu vērtība ir 9,8 dolāri par bušeli.

Avots: oilword