Nākamajā sezonā Serbija var palielināt kviešu eksportu

Rudenī lauksaimnieki Serbijā ar lauksaimniecības kultūrām apsējuši 730 tūkst.ha, kas atbilst iepriekšējā gada līmenim, teikts ASV Lauksaimniecības ministrijas ārvalstu lauksaimniecības dienesta (FAS USDA) atskaitē.

Vasarāju kultūru sēja šajā valstī sāksies aprīļa vidū. Pēc USDA aplēsēm, vasarāju sējumu platības, tai skaitā kukurūzas, saulgriežu un sojas, sasniegs 2,7 milj.ha.

Ražība un bruto raža būs ļoti atkarīga no laika apstākļiem veģetācijas periodā, jo Serbijā apūdeņoti tiek tikai 5 % aramzemes.

Kviešu sējumu platības Serbijā šogad paplašinātas par 8 % līdz 600 tūkst.ha. Ja laika apstākļi būs labvēlīgi, kviešu bruto raža sasniegs 2,5 milj.t. Pagājušajā gadā tika novākti 2,4 milj.t šīs kultūras.

Šosezon Serbija eksportēs ne vairāk kā 0,7 milj.t kviešu un to pārstrādes produktu. Šis rādītājs būtiski atpaliek no 2013/14. sezonas rekordrādītāja - 1,3 milj.t.

Pēc oficiāliem datiem, kopš 2014. gada jūlija līdz 2015. gada martam Serbija eksportējusi 514 milj.t kviešu un kviešu miltu, kas ir par 40 % mazāk salīdzinājumā ar iepriekšējās sezonas analogo laika periodu. Aptuveni 125 tūkst.t kviešu tika eksportētas caur Konstancas ostu Rumānijā. Pārejais apjoms tika izvests ar auto transportu, galvenokārt, uz kaimiņvalstīm. Kopš novembra cenu kāpuma dēļ kviešu eksporta tempi ir būtiski palēlinājušies.  

Savukārt nākamajā sezonā kviešu eksports Serbijā var pieaugt līdz 1 milj.t.

Avots: zol