Brazīlijas dēļ vēl vairāk samazināsies kviešu eksports ASV

Kviešu eksports no ASV uz Brazīliju, pēc ekspertu prognozēm, saruks par vairāk nekā 60 %, jo Brazīlija nolēmusi atgriezties pie sava tradicionālā piegādātāja - Argentīnas.

Turklāt Brazīlija plāno samazināt kviešu importu, palielinot savus ražošanas apjomus. Brazīlijas Lauksaimniecības ministrija cer, ka izdosies samazināt kviešu importu par 200 tūkst.t līdz 6,5 milj.t jo pēdējo divu gadu laikā valsts ir būtiski progresējusi agrotehnoloģiju jomā.

2015/16. sezonā (Brazīlijā sezona sāksies oktobrī) šī Dienvidamerikas valsts no ASV var importēt aptuveni 1 milj.t kviešu, kas ir zemākais rādītājs pēdējo četru gadu laikā. 2013/14. sezonā Brazīlija no ASV importēja 4,13 milj.t kviešu, šosezon gaidāms, ka šis rādītājs sasniegs 2,7 milj.t.

Veidojot prognozi par kviešu importu Brazīlijā, pirmkārt, ņemts vērā gaidāmais šīs ražas apjoma pieaugums Argentīnā, no 5,5 milj.t pašreizējā sezonā līdz 7,2 milj.t nākamajā.

Amerikas Savienotajām valstīm Brazīlijas tirgus zaudēšana ir diezgan sāpīga. Ieskaitot pašreizējo piegāžu samazināšanos uz šo valsti, kopējais kviešu eksporta apjoms ASV 2014/15. sezonā var samazināties par 23 % līdz 24,5 milj.t. Un ASV pirmo reizi pēc sezonas rezultātiem var atdot pasaules līdera godu Eiropas Savienībai.

Kas attiecas uz nākamo sezonu, tad eksperti paredz, ka ASV kviešu eksports daļēji atgūsies, taču vairs nepārsniegs 27,6 milj.t līmeni. Un "vaina" par tik zema rādītāja sasniegšanu gulsies, tai skaitā arī uz Brazīlijas pleciem.

Avots: zol