Kviešu patēriņš Ēģiptē samazinājies par 23 %

Kviešu patēriņš Ēģiptē 2014/15. sezonā salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu sarucis par 23 % lidz 8,3 milj.t, raksta Ahram Online, atsaucoties uz apgādes un tirdzniecības ministra Haleda Hanafi teikto.

Kviešu patēriņa samazināšanos izdevies panākt, reformējot maizes ražošanas subsidēšanas sistēmu.

Ēģiptes valdība tērē nozīmīgus budžeta līdzekļus, lai nodrošinātu nabadzīgākos iedzīvotāju slāņus ar maizi.

Agrākā maizes ražošanas subsidēšanas sistēma bija neefektīva. Subsidētā maize tika tirgota pēc principa "pirmais atnāca - pirmais aizgāja". Vienas maizes cena bija 5 piastri, kas ir krietni zem pašizmaksas. Slikti organizētās tirdzniecības dēļ pēc maizes veidojās garas rindas, kurās pircējiem bija jāpavada pat vairākas stundas. Agrākai sistēmai bija lielas izmaksas, un daļa maizes tika izlietota ne tai paredzētajiem mērķiem. Turklāt subsidēto miltu izlietojums netika kontrolēts, tāpēc daļa miltu nonāca "melnajā tirgū" un kontrabandu rokās.

Pagājušajā gadā Ēģiptē tika ieviestas maizes smart kartes. Jaunās subsidēšanas sistēmas ietvaros smart kartes īpašniekiem ir tiesības iegādāties piecus maizes plāceņus dienā pa iepriekšējo cenu (5 piastri gabalā). Lai novērstu nelikumīgu miltu pārdošanu, maizes ceptuvēm milti obligāti jāpērk par tirgus cenu. Valdība atmaksā ceptuvēm naudu par miltu iegādi, kad saņem datus par maizes pārdošanas apjoiem no smart kartēm.

Pateicoties jaunajai subsidēšanas sistēmai, sarucis kviešu iepirkums. Pagājušajā sezonā kviešu imports Ēģiptē samazinājās par 40 % līdz 4,6 milj.t. Valsts izdevumi subsīdijām pagājušajā finanšu gadā sarucis līdz 37 miljardiem funtu, par 0,3 miljardiem funtu salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu.

Avots: zol