Samērā vēso laikapstākļu dēļ pavasarī graudaugu sējumos ir mazāk kaitēkļu

Samērā vēso laika apstākļu dēļ šogad pavasarī graudaugu sējumos ir mazāk kaitēkļu nekā pērn, pastāstīja Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) Integrētās augu aizsardzības daļas vadītāja Anitra Lestlande.

"Graudaugos kaitēkļi, salīdzinot ar 2014. gada pavasari, ir sastopami vēlāk un mazākā skaitā. 2014.gada pavasarī pavasaris bija agrs ar izteiktiem silta, pat karsta, laika periodiem, tādēļ kaitēkļus graudaugu sējumos novērojām jau aprīļa pirmajā pusē. Šogad pirmos kaitēkļus - labību lapgraužus varējām novērot tikai aprīļa beigās," pastāstīja Lestlande, piebilstot, ka pieaugušu lapgraužu vaboļu izplatība ziemas kviešos aprīļa beigās bija 2-6%

Savukārt pieaugušo lapgraužu īpatņu izplatība ziemas kviešos aprīļa otrajā pusē bija 2-8%, bet lapgraužu kāpuru izplatība rudzos - 4%. Lai arī pērn lapgrauži bija aktīvi visu maiju, bet šogad maijā lapgrauža kāpuri graudaugu sējumos vēl nav atrasti. Arī pirmos pieaugušos laputu īpatņus graudaugu sējumos šogad varēja atrast tikai maija sākumā, savukārt laputu kāpuri vēl nav konstatēti pretēji aizvadītajam gadam, kad laputu kāpuri tika novēroti jau maija otrajā nedēļā, pastāstīja Lestlande.

Pēc viņa teiktā, arī tripši šogad graudaugu sējumos vēl nav konstatēti pretēji 2014.gadam, kad tie ziemāju labībās tika atrasti jau aprīļa otrajā pusē (2-4% apmērā), maijā to izplatībai palielinoties līdz 10%, bet atsevišķos laukos, kuros nebija veikts insekticīda smidzinājums - līdz pat 40%.

Lestlande sacīja, ka 2015.gada pavasaris ir sācies ar mērenu gaisa temperatūru un ir vēls un vēss, kas ietekmējis arī kultūraugu veģetāciju - tā notiek lēni, bet stabili. "Uz šī fona arī kaitēkļu un slimību attīstība ir lēna. Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, daudzi kaitēkļi šajā pavasarī vēl nav konstatēti," viņa piebilda, atzīmējot, ja turpmāk maijā saglabāsies vēss un lietains laiks, tad kaitēkļu aktivitāte pieaugs lēni.

Savukārt, ja iestāsies stabili silti laika apstākļi, tad būs novērojama strauja kaitēkļu savairošanās.

VAAD nodrošina valsts fitosanitāro drošību, veicot efektīvus uzraudzības pasākumus, lai valsti pasargātu no bīstamām augu slimībām un kaitēkļiem, un nodrošina augu un augu produktu eksportu.


Avots: www.delfi.lv