IGC: graudaugu ražas perspektīvas pasaulē saglabājas labas

Neskatoties uz ne visai pārliecinošajām ražas perspektīvām atsevišķās valstīs, īpaši Ziemeļamerikā, graudaugu ražas perspektīvas pasaulē jaunajā sezonā kopumā ir labas, teikts Starptautiskās Graudu padomes (IGC) publicētajā atskaitē.

Saistībā ar labajiem laika apstākļiem ES, NVS valstīs, Brazīlijā, Ziemeļāfrikas valstīs un Ķīnā IGC speciālisti palielināja graudaugu ražas prognozi pasaulei 2015/16. sezonai par 21 milj.t līdz 1968 milj.t, kas no pašreizējās sezonas rekordrādītāja atpaliek tikai par 2 %.

Graudu patēriņš jaunajā sezonā arī būs lielāks nekā prognozēts mēnesi atpakaļ: 1981 milj.t nevis 1970 milj.t. Šosezon pasaulē tiks pārstrādāts rekordliels apjoms graudu - 1977 milj.t. Graudu patēriņš  pasaulē turpinās augt arī nākamajā sezonā un sasniegs 660 milj.t (+1,1 % salīdzinājumā ar pašreizējo sezonu). Graudu patēriņš etanola ražošanai saglabāsies gandrīz tai pašā līmenī kā šosezon, nepietiekami augstās peļņas dēļ. Patēriņš lopkopībā saruks par 0,5 % līdz 872 milj.t.

Graudu tirdzniecības apjoms sasniegs 308 milj.t , kas ir par 2 milj.t vairāk nekā lēsts mēnesi atpakaļ, taču no šinī sezonā gaidāmā rekordrādītāja šis rādītājs atpaliek par 9 milj.t.

Graudu krājumi pasaulē 2015/16. sezonas beigās salīdzinājumā ar pašreizējo sezonu samazināsies par 14 milj.t līdz 426 milj.t. Visvairāk graudu krājumi saruks lielākajās eksportētājvalstīs, tai skaitā ASV (galvenokārt kukurūzas krājumi), Krievijā (kviešu un miežu) un Ukrainā (kukurūzas).

Avots: zol