COPA-COGECA: Eiropā sausums pasliktina graudaugu un eļļas kultūru ražas perspektīvas

Kviešu kopraža Francijā 2015/16. sezonā sasniegs tikai 35,6 milj.t, ziņo organizācija COPA-COGECA, kas pārstāv lauksaimnieku un lauksaimniecības kooperatīvu intereses Eiropas Savienībā un starptautiskajās institūcijās. No iepriekšējās minētā prognoze atpaliek par 1,8 milj.t. Organizācijas eksperti samazināja arī kukurūzas ražas prognozi Francijai, par 400 tūkst.t līdz 15,5 milj.t, un par 500 tūkst.t līdz 5 milj.t rapša ražas prognozi. Pesimistiskās prognozes balstās galvenokārt uz ražu potenciāla pasliktināšanos sausuma dēļ, kas pēdējos mēnešos vērojams Rietumeiropas subkontinentā. Pagājušās nedēļas laikā vien kviešu sējumu daļa, kuru stāvoklis novērtēts kā labs un teicams, samazinājās par 2 procentpunktiem līdz 75 %, turklāt nokulti ir tikai 15 % plānoto platību. Vēl sliktāka situācija ir ar kukurūzu- nedēļas laikā šīs kultūras sējumu daļa, kas atradās labā un teicamā stāvoklī, samazinājās par 10 procentpunktiem līdz 71 %. Labāka situācija ir ar miežiem, kas ir sausumizturīgāki, to sējumu daļa, kas ir labā un teicamā stāvoklī saglabājusies nemainīga 86 %.

Pēc COPA-COGECA prognozēm, Eiropas Savienībā kviešu kopraža 2015/16. sezonā nepārsniegs 144,4 milj.t. Salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu ražas apjoms saruks par 6,8 %. Kukurūzas raža Eiropas Savienībā samazināsies par 7,8 % līdz 66 milj.t, miežu raža - par 6,1 % līdz 53,5 milj.t, bet rapša - par 10,6 % līd 21,1 milj.t.

Atgādināsim, ka Francija ir lielākā kviešu ražotāja un eksportētāja Eiropas Savienības valstu vidū, tāpēc tās piedāvājums zināmā mērā formē pasaules graudu tirgus konjunktūru - īpaši Magriba un Tuvo Austrumu valstu tirgos.

Avots: proagro