GrainCorp: Austrālijas kviešiem jākonkurē ar kvalitāti nevis ar cenu

Austrālijas kviešiem ir grūti konkurēt ar Ukrainas graudiem cenas ziņā, tādēļ Austrālijai vajadzētu koncentrēties uz to, lai tā kļūtu par uzticamu augstas kvalitātes kviešu piegādātāju, vakar konferencē Melburnā paziņojis kompānijas GrainCorp galvenais izpilddirektors Marks Palmkvists.  

Pēdējā laikā Melnās jūras reģiona kvieši, īpaši Ukrainas, iekaro Austrālijai tradicionālos Āzijas tirgus, tai skaitā Indonēzijas un Ķīnas. "Ukrainai nepieciešama valūta, tāpēc tā turpinās eksportēt konkurētspējīgu produkciju. Standarta kvalitātes kviešiem no Austrālijas būs grūti konkurēt ar Ukrainas produkciju cenas ziņā", - uzskata M. Palmkvists.

Austrālijas augstākās kvalitātes Prime Hard un Hard klases kvieši ar augstu olbaltumvielu saturu ir ļoti pieprasīti Āzijas tirgos. Minēto klašu kvieši tiek izmantoti vairāku ķīniešu un japāņu nūdeļu ražošanā.

"Mums jāspēlē citā laukā un jākļūst par augstas kvalitātes produkcijas piegādātājiem", - piedāvā M. Palmkvists.

"Tomēr minētā taktika neapturēs Melnās jūras reģiona valstu kviešu ienākšanu Āzijas tirgos, un tie aizpildīs trūkstošās piegādes no Austrālijas tuvākajos gados", - brīdina Gregs Harvejs, Āzijas graudu pārstrādes uzņēmuma Interflour izpilddirektors.

Gregs Harvejs norādīja arī uz nesen pasaules tirgū ienākušajām "labi finansētajām" Krievijas un Ukrainas kompānijām, kas rada arvien pieaugošus draudus daļai tirgus, ko šobrīd aizņem starptautiskie graudu treideri.

Grain Corp ir viena no lielākajām kviešu eksportētājkompānijām Austrālijā. Katru gadu tā eksportē aptuveni 6 milj.t kviešu uz vairāk kā 30 pasaules valstīm. Turklāt GrainCorp saražo 35 % no Austrālijas miltu kopapjoma.

Interflour ir viena no nozīmīgākajām graudu pārstrādes kompānijām Āzijā. Tās uzņēmumu, kuri ir izvietoti Indonēzijā, Vjetnamā, Malaizijā un Turcijā, kopējā jauda ir tuvu 1,5 milj.t miltu gadā.  

Avots: zol