Indija ievieš 10 % muitas nodevu kviešu importam

Indijas valdība ieviesusi muitas nodevu kviešu importam 10 % apmērā no importējamās kviešu vērtības, kas ir pirmo reizi kopš 2007. gada. Līdz ar to, visticamāk, Indijas pārstrādātājiem kviešu importēšana no Austrālijas kļūs nerentabla.

Atgādināsi, ka šosezon nabadzīgās ražas un kviešu cenu kāpuma dēļ Indija, kas agrāk bija nozīmīga kviešu eksprtētāja, sāka tos aktīvi importēt, pirmkārt, no Austrālijas. Turklāt valstī joprojām ir milzīgi vecās ražas krājumi, kas pārsvarā glabājas brīvi sabērti uz klona, un ar katru nedēļu zaudē kvalitāti.

Tā kā vietējie ražotāji ne pārāk naski pērk dārgos, zemās kvalitātes vecās ražas kviešus, un dod priekšroku lētajiem un kvalitatīvajiem kviešiem no Austrālijas, Indijas valdība ir pieņēmusi lēmumu ieviest fiskālos ierobežojumus kviešu importam.

Kopš pavasara sākuma Indija, kas ilgus gadus bija kviešu netto-eksportētāja, noslēdza līgumu par vairāk nekā 0,5 milj.t Austrālijas kviešu importu, kas ir maksimālais  apjoms pēdējās desmitgades laikā. Eksperti pieļauj, ka tuvākajā laikā Indijā pārstrādātāji iepirks vēl līdz 0,5 milj.t kviešu no Eiropas Savienības valstīm un Melnās jūras reģiona valstīm par 185-190 $/t FOB, atsakoties pirkt vietējos kviešus, kas maksā 300 $/t EXW. Ņemot vērā tik lielu cenu starpību, nav jābrīnās, ka Indijas valdība kā vienīgo iespēju samazināt savus krājumus redz fiskālos mērus.

Avots: proagro