Visā Latvijā sākas graudu masveida novākšana

Pateicoties īpaši labvēlīgajiem laikapstākļiem, nedaudz agrāk par iepriekš prognozēto visos Latvijas novados sākusies graudu un rapša masveida novākšana, informēja aptaujātie graudkopības kooperatīvu vadītāji.

Kā norādīja Kurzemes kooperatīva «Durbes grauds» valdes priekšsēdētājs, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) valdes loceklis Sandris Bēča, patlaban ļoti intensīvi sākusies ziemas rapša kulšana.

«Raža ir labā kvalitātē, virs trim tonnām no hektāra, mitrums tuvu normai - 8-9%. Sākam kult arī kviešus, bet patlaban vēl pāragri spriest par to kvalitāti, jo masveida darbi sākas tikai nupat,» sacīja Bēča.

Arī kooperatīva «VAKS» un LLKA valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons sacīja, ka kooperatīva biedri Vidzemē un Latgalē šodien pilnā sparā sāk kviešu novākšanu.

«Vakar pirmā ražas krava - agrie kvieši - ienāca mūsu Varakļānu filiālē, šodien sāk nākt arī Valmierā. Patlaban varu pateikt tikai to, ka kviešos nav proteīna, tas nav īsti labi, bet redzēsim, kāds būs tuvāko dienu iekūlums. Sinoptiķi sola labu laiku vēl apmēram 10 dienas, tā ka daudzos laukos graudi vēl briedīs,» sacīja Jansons.

Tikmēr Zemgales kooperatīva «Latraps» ģenerāldirektors Edgars Ruža sacīja, ka Zemgalē ļoti intensīvi norisinās rapša kulšana, tikmēr kviešu vākšana masveidā sākas tikai šajās dienās.

«Rapsis ir pilnībā nogatavojies, nav jākaltē un jātīra. Raža ir laba - līdz 4,5 tonnām no hektāra. Sākusies arī kviešu kulšana, bet pagaidām tikai «iešūpošanās» - no izņēmuma laukiem un no vietām, kur tie bija stipri saveldrējušies. Kvalitāte pagaidām ir zemākajā pārtikas un lopbarības līmenī, tomēr ir arī labas kvalitātes pārtikas kvieši. Pirmajiem kviešiem ražība ir ap sešām tonnām no hektāra,» sacīja Ruža.

Kā ziņots, pateicoties graudaugu platību palielinājumam šajā sezonā, tiek prognozētas rekordliels ziemāju iekūlums - vidēji par 25% no hektāra vairāk nekā pērn. Valstī kopumā vidējās ražas tiek prognozētas labā līmenī - ziemas kvieši 4,3 tonnas no hektāra, kas iesēti aptuveni 290 000 hektāru, rudzi - 3,3 tonnas no hektāra, tritikāle - trīs tonnas no hektāra un ziemas rapsis 3,1 tonna no hektāra.

Jau vēstīts, ka pērn Latvijā graudu kopražā tika sasniegts visu laiku rekords - 2,2 miljoni tonnu. Tikmēr vidējā iepirkuma cena turpināja pazemināties, un 2014.gadā tā bija 148,06 eiro par tonnu, kas ir zemākā cena pēdējo četru gadu laikā.

Avots: www.tvnet.lv