Kviešu imports Marokā samazināsies līdz 2,8 milj.t

Šosezon Marokas lauksaimniekiem izdevies iegūt labu graudu ražu, teikts ASV Lauksaimniecības ministrijas ārvalstu lauksaimniecības dienesta (FAS USDA) publicētajā atskaitē.

Apjomīgie nokrišņi janvārī veicināja graudaugu kultūru sējumu attīstību vairumā lauksaimniecības rajonu. Ražas apjoms pieauga arī, pateicoties sējumu platību paplašināšanai un daudz plašākai sertificētu sēklu un minerālmēslu izmantošanai.

Pēc Marokas Lauksaimniecības ministrijas prognozēm, graudaugu kultūru bruto raža šosezon sasniedza 11,5 milj.t, kas ir par 69 % vairāk salīdzinājumā ar 2014/15. sezonu. Mīksto kviešu raža sasniedza 5,6 milj.t, cieto kviešu - 2,4 milj.t, miežu - 3,5 milj.t.

Maroka ir ļoti atkarīga no graudu importa. Pēdējos gados Maroka ir bijusi viena no lielākajām kviešu importētājām. Šosezon, pateicoties labajai ražai, graudu imports samazināsies līdz 3,1 milj.t - par 20 % salīdzinājumā ar pagājušo sezonu. Kviešu imports sasniegs 2,8 milj.t, miežu - 0,3 milj.t. Pagājušajā sezonā Maroka importēja 3,335 milj.t mīksto kviešu, 0,57 milj.t cieto kviešu  un 0,45 milj.t miežu.

Visvairāk mīkstos kviešus Maroka importē no Eiropas Savienības, Ukrainas un Krievijas, miežus - no Francijas, bet cietos kviešus - no Kanādas.

No 1. maija līdz 31. oktobrim mīksto kviešu imports Marokā tiek aplikts ar muitas nodevu 75 % apmērā. Valsts valdība katru gadu paaugstina šo nodevu kviešu ražas novākšanas un iepirkšanas laikā, lai aizsargātu vietējos ražotājus no lētā importa.

Avots: zol