Krievijā plāno palielināt kukurūzas ražu līdz 2020. gadam līdz 25 milj.t

Krievijas Lauksaimniecības ministrija plāno divkāršot kukurūzas ražošanu Krievijā līdz 25 milj.t līdz 2020.gadam, par to paziņojis ministrijas augkopības departamenta direktors P. Čekmarevs.

"Visā pasaulē sen jau sapratuši, ka kukurūza ir tā kultūra, kas dot maksimālu graudu ražu. Ražībā tai līdzīgu nav- līdz 15-20 tonnām no hektāra. Mums arī maksimāli jāpievēršas šai kultūrai un jāieņem ne zemāk kā ceturtā vieta pasaulē šīs kultūras ražošanā ar 25 milj.t", - sacīja P. Čekmarevs.

Pēc ministrijas un Nacionālās kukurūzas un saulgriežu audzētāju asociācijas aprēķiniem, reģioni, kur šodien tiek veiksmīgi audzēta kukurūza graudiem, līdz 2020. gadam ir spējīgi palielināt sējumu platības līdz 4,5-5 milj.ha. Tieši tādas platības ļaus lauksaimniekiem sasniegt plānojamo bruto ražu.

P. Čekmarevs paziņoja, ka šobrīd kukurūzas sējumu platības Krievijā aizņem gandrīz 2,8 milj.ha lauksaimniecības zemes. Kukurūzas novākšana valstī ir tikko sākusies, vidējā ražība ir apmēram 48,7 c/ha (par 6 c/ha mazāk nekā 2014. gadā). Palielināt šo rādītāju var palielinot minerālmēslu lietošanu no 200 līdz 900 tūkst.t, kā to kukurūza prasa, un arī kvalitatīvas sēklas lietošana, uzskata ministrijā.

Pasaulē tiek izaudzēts 1mljrd.t kukurūzas, līderis šajā jomā ir ASV (318 milj.t), Krievija ieņem 18. vietu pasaulē. Kopš 1990. gada kukurūzas ražošanas apjomi pasaulē pieauguši divas reizes. Krievijā šīs kultūras sējumu platības šai laikā palielinājušās vairāk kā trīs reizes, un raža pieaugusi pieckārši līdz plānotajiem 12 milj.t 2015. gadā.

Avots: zol