Strategie Grains: kviešus, kas neaizies eksportā, apēdīsim paši

Aģentūra Strategie Grains septembra atskaitē palielinājusi visu kviešu kopražas prognozi Eiropas Savienībai par 3,6 milj.t līdz 155,2 milj.t. No pagājušā gada rekordražas šis rādītājs atpaliek tikai par 1,5 milj.t.

Savukārt Eiropas Komisija kviešu ražu vērtē ne tik optimistiski - 148,6 milj.t līmenī, bet ASV Lauksaimniecības ministrija paredz kviešu ražu ES valstīs 154,1 milj.t apjomā.

Kas attiecas uz kviešu eksportu, tad Strategie Grains eksperti uzskata, ka tā perspektīvas Eiropas Savienībai 2015/16. sezonā nav tik labas kā pagājušajā sezonā, jo ir pastiprinājusies Melnās jūras reģiona valstu konkurence.

Ja mīksto kviešu raža sasniegs 147,5 milj.t, eksportu var gaidīt 27 milj.t līmenī, kas ir par 200 tūkst.t vairāk nekā prognozēts augustā, taču par 5,5 milj.t atpaliek no pagājušās sezonas rādītāja. Savukārt, pēc Eiropas Komisijas prognozēm, kviešu eksports var pieaugt līdz 27,9 milj.t.

Eiropas statistika jau ir fiksējusi kviešu eksporta bremzēšanos. Kopš sezonas sākuma licenzes piegādēm uz trešajām pasaules valstīm izsniegtas 3,69 milj.t, kas ir par 31 % mazāk salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu.

Tai pat laikā kopējā situācija kviešu tirgū nav tik slikta, uzskata Strategie Grains speciālisti, jo, samazinoties kukurūzas ražai, var pieaugt kviešu vietējais patēriņš. Strategie Grains samazināja kukurūzas ražas prognozi ES valstīm par 2,3 milj.t līdz pēdējo 8 gadu zemākajam līmenim - 57,4 milj.t. Iemesls ir karstie un sausie laika apstākļi augustā, pirmkārt jau, Centrāleiropā un Dienvidaustrumeiropā. Eiropas Komisija paredz kukurūzas ražu Eiropas Savienībā šosezon 58,75 milj.t līmenī.

Avots: zol