Indijā pieaug kviešu imports

Šinī finansu gadā Indijas pārstrādātāji importējuši 420 tūkst.t kviešu. Lai gan Indijas valsts kompānijās uzkrāti pārlieku lieli krājumi. Raksta The Financial Express.

Minētais importa apjoms ir lielākais kopš 2010. gada. Indijai kvieši tiek piegādāti galvenokārt no Austrālijas uz Tamilnadas štatu, kas atrodas valsts dienvidos. Importa pieaugums  šogad tiek skaidrots ar Indijas kviešu kvalitātes pasliktināšanos nelabvēlīgo laika apstākļu dēļ.  Nozīmīgākie kviešu audzēšanas rajoni Indijā atrodas valsts ziemeļu daļā. Pārstrādes uzņēmumiem, kas izvietoti dienvidos, vieglāk un lētāk ir kviešus importēt no Austrālijas nekā tos iepirkt valsts ziemeļu štatos. Eksporta cenas Austrālijas kviešiem šobrīd ir 260-265 $/t, kas ir zemākas par Indijas kviešu cenām.

Kviešu krājumi, kas šobrīd glabājas Indijas valsts kompānijās, daudzkārt pārsniedz normu. Pēc oficiāliem datiem, 1. septembrī Indijas Pārtikas korporācijas (FCI) pārtikas graudu krājumi atradās 34,4 milj.t līmenī. Vairāk kā 28 mil.t iepirktas no lauksaimniekiem aprīlī- jūnijā. Lielai daļai valsts fondam piegādātās jaunās kviešu ražas ir zema kvalitāte. Pēc FCI datiem, krājumi pārsniedz normu par 8-10 milj.t.

Lai ierobežotu kviešu importu un likvidētu milzīgos krājumus valsts fondā, Inijas valdība augustā ieviesa kviešu importa muitas nodevu 10 % apmērā, kas būs spēkā līdz 2016. gada martam. Tomēr, neskatoties uz ieviesto nodevu, Indijas kompānijas augustā importēja vairāk kā 120 tūkst.t kviešu.

Pēc analītiķu prognozēm, Tuvākajos mēnešos Indija turpinās audzēt kviešu importu.

Avots: zol