Ķīna var samazināt kukurūzas importu par 50 %

Valsts krājumu papildināšanai Ķīna šosezon var importēt par 50 % mazāk kukurūzas nekā 2014/15. sezonā, ziņo aģentūra Reuters. Samazinājuma iemesls ir Ķīnas valdības lēmums piešķirt pārstrādātājiem subsīdijas, lai stimulētu tos pirkt kukurūzu no vietējiem audzētājiem.

Tik būtisks importa apjoma samazinājums nepārprotami ietekmēs cenas pasaules tirgū.

No novembra līdz aprīlim Pekina plāno iepirkt 40-50 milj.t kukurūzas. Pagājušā gada analogajā laika periodā tika iepirktas 83 milj.t kukurūzas, kas ļāva papildināt valsts krājumus līdz 200 milj.t - par 20 milj.t vairāk nekā gadā tiek patērēts.

Ķīna, kas ir otra lielākā kukurūzas importētāja pasaulē, saglabās savu politiku valsts krājumu veidošanā vēl vienu gadu, lai gan eksperti uzskata šādus mērus par strīdīgiem. Turpmāk, gaidāms, ka Ķīnas valdība pilnībā atteiksies no kukurūzas cenu regulēšanas vietējā tirgū.

Ķīnas province Dzjiliņa, kas ir otra lielākā kukurūzas ražotāja valstī, lielākajiem pārstrādātājiem jau piedāvā subsīdijas iepērkot kukurūzu. Turklāt pērkot jaunās ražas kukurūzu vietējā tirgū subsīdijas ir 250 juaņi (39,38 $/t) par tonnu, bet pērkot no valsts krājumiem (no oktobra līdz decembrim) - 350 juaņi par tonnu.

Pēc CNGOIC prognozēm, kukurūzas raža Ķīnā 2015/16. sezonā sasniegs rekordaugstu līmeni - 228 milj.t, kas ir par 6 % vairāk salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu.

Valdība valsts rezervēs iepērk kukurūzu par 2000 juaņiem tonnā, kas ir par 10 % mazāk salīdzinājumā ar pagājušo sezonu. Taču gaidāmā rekordraža un pieprasījuma samazināšanās jau ir ietekmējušas cenas vietējā tirgū: Dzjiliņas provincē kukurūzas cena par tonnu pagājušās nedēļas laikā samazinājās par 3 % līdz 1870 juaņiem.

Avots: zol